ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος με βίντεο που δείχνει ορειβάτες να εγκαταλείπουν ετοιμοθάνατο αχθοφόρο για να ανέβουν στην Κ2

κ2

Βίντεο που κυκλοφόρησαν online δείχνουν ορειβάτες να περνούν πάνω από τον τραυματισμένο  αχθοφόρο πατέρα τριών παιδιών από το Πακιστάν

Στο στόχαστρο σφοδρών επικρίσεων βρέθηκε μια διάσημη Νορβηγίδα ορειβάτισσα εξαιτίας ισχυρισμών στο διαδίκτυο ότι, μαζί με την ομάδα της, προσπέρασαν έναν ετοιμοθάνατο αχθοφόρο που αργότερα κατέληξε - κατά τη διάρκεια ανάβασής τους στην κορυφή Κ2 της οροσειράς Καρακορούμ.

Σύμφωνα με το Sky News, η Χαρίλα πέτυχε τον περασμένο μήνα το ρεκόρ ταχύτερου χρόνου ανάβασης των 14 υψηλότερων κορυφών του κόσμου, τις οποίες «κατέκτησε» διαδοχικά μέσα σε μόλις 92 μέρες. Η τελευταία της ανάβαση ήταν στο όρος K2 στις 27 Ιουλίου, μετά από την οποία ταξίδεψε με τον Νεπαλέζο ορειβάτη Τεντζέν Σέρπα στο Κατμαντού, για να γιορτάσουν τα επιτεύγματά τους.

Αυτή η τελευταία ανάβαση χαρακτηρίστηκε από ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός. Ένας ντόπιος αχθοφόρος που συνόδευε την ομάδα που προηγούνταν εκείνης της Χαρίλα γλίστρησε σε μια στενή προεξοχή, μπλέχτηκε σε σχοινιά, και αργότερα πέθανε πάνω στο βουνό.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν online δείχνουν ορειβάτες να περνούν πάνω από τον τραυματισμένο 27χρονο Μουχάμαντ Χασάν, πατέρα τριών παιδιών από το Πακιστάν.

Δύο ορειβάτες που πραγματοποιούσαν ανάβαση στο Κ2 την ίδια μέρα άσκησαν κριτική στην ομάδα, λέγοντας ότι ο κ. Χασάν αντιμετωπίστηκε σαν υποδεέστερος άνθρωπος από άλλους ορειβάτες

Το σημείο όπου έπεσε ο Χασάν, απάντησε η ίδια καθώς δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις και απειλές, είναι πολύ στενό και επικίνδυνο, καλυμμένο από χιόνι και πάγο. «Δεν είδα ακριβώς τι συνέβη, αλλά ξαφνικά έπεσε και κρεμόταν από το σχοινί... Αρχικά μείναμε όλοι ακίνητοι, μάλλον από σοκ και φόβο. Έπειτα όμως συνειδητοποιήσαμε ότι κρεμόταν ανάποδα και δεν μπορούσε να επανέλθει μόνος του».

Η ομάδα της ορειβάτιδας έφτασε τελικά στην κορυφή του K2, όπου η ίδια τράβηξε ένα φορτισμένο βίντεο για το επίτευγμά της.

Κατά την κατάβαση, διαπίστωσαν ο νεαρός αχθοφόρος είχε πεθάνει. Όπως επισημαίνει η ίδια θα ήταν αδύνατο να ανακτήσουν τη σορό του αφού θα χρειάζονταν έξι άτομα για αυτή τη δουλειά, και το σημείο ήταν εξαιρετικά στενό και επικίνδυνο.