ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Επίσκεψη Ερντογάν στην Ουγγαρία – Συνεδριάζει αύριο (21/08) το Υπουργικό Συμβούλιο

Τουρκία: Επίσκεψη Ερντογάν στην Ουγγαρία – Συνεδριάζει αύριο (21/08) το Υπουργικό Συμβούλιο
Presidencia turca vía AP.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει μεταβεί σήμερα (20/08) στην Ουγγαρία, ενώ, αύριο (21/08) θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο της τουρκικής κυβέρνησης.

Αύριο (21/08), πρόκειται να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ, γνωστοποιήθηκε ότι ο επικεφαλής του γειτονικού κράτους πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία.

Στην ατζέντα του Υπουργικού βρίσκονται, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην Κύπρο μετά τα επεισόδια στη «Νεκρή Ζώνη», καθώς και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την οικονομία, οι αυξήσεις στις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων, η παροχή αφορολόγητων κινητών σε μαθητές και φοιτητές και άλλα θέματα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Σήμερα (20/08), ανήμερα της εθνικής επετείου του Αγίου Στεφάνου της Ουγγαρίας, ο Πρόεδρος της Τουρκίας μετέβη στη Βουδαπέστη, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν.

Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθεί το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Ουγγαρία έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ακολουθήσει την Τουρκία, όσον αφορά την έγκριση της υποψηφιότητας της Στοκχόλμης στη Συμμαχία, με τη Βουλή να προτίθεται να εγκρίνει το πρωτόκολλο ένταξης πριν από την Άγκυρα. Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίσθηκε πρόθυμος να «ανάψει» το «πράσινο φως» στη Σουηδία, ωστόσο, άφησε σε εκκρεμότητα την αποδοχή του πρωτοκόλλου εισδοχής από την Εθνοσυνέλευση μετά τη λήξη των θερινών διακοπών, την 1η Οκτωβρίου.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, στο πλαίσιο των επαφών Ερντογάν – Ορμπάν, θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, η συμφωνία για τα σιτηρά, το διμερές εμπόριο, όπως επίσης οικονομικά και πολιτιστικά θέματα.

Για τον προσεχή Δεκέμβριο, προγραμματίζονται εορταστικές εκδηλώσεις για την 100ή επέτειο από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ, το 2024 ανακηρύχθηκε αμοιβαίως «Έτος Πολιτισμού» Ουγγαρίας και Τουρκίας.

Σχετικές ειδήσεις