ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στον Καναδά: Πέντε εκατομμύρια μέλισσες ξέφυγαν από καρότσα φορτηγού - Χάος στο δρόμο

Εκατομμύρια μέλισσες προκάλεσαν πανικό στον Καναδά
Εκατομμύρια μέλισσες προκάλεσαν πανικό στον Καναδά

Μελισσοκόμοι στον Καναδά έσπευσαν σε βοήθεια, όταν 5 εκατομμύρια μέλισσες «το έσκασαν» από φορτηγό στον Καναδά, προκαλώντας χάος

Ο μελισσοκόμος Μάικλ Μπάρμπερ ξύπνησε το πρωί της Τετάρτης από πολλές κλήσεις της αστυνομίας που αναζητούσαν βοήθεια, καθώς πέντε εκατομμύρια μέλισσες ξέφυγαν από καρότσα φορηγού στον Καναδά.

Οι κυψέλες μεταφέρονταν όταν οι ιμάντες που τις κρατούσαν στη θέση τους λύθηκαν, επιτρέποντάς τους να γλιστρήσουν ελεύθερες. Ο ίδιος είπε ότι όταν έφτασε αντιμετώπισε «ένα τρελό σύννεφο μελισσών» που ήταν «πολύ θυμωμένες, μπερδεμένες και άστεγες».

Οι οδηγοί κλήθηκαν να κρατούν τα παράθυρά τους ανοιχτά και οι πεζοί να μείνουν μακριά από τη σκηνή στο Μπέρλινγκτον του Οντάριο που δεν έμοιαζε με τίποτα που είχε βιώσει ο Μπάρμπερ στην 11χρονη καριέρα του. «Ήταν κάτι άλλο», είπε στο BBC. «Ελπίζω να μην το ξαναζήσω ποτέ».

Ο Μπάρμπερ ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του Tri-City Bee Rescue στο κοντινό Guelph, είπε ότι έλαβε για πρώτη φορά τις κλήσεις από την τοπική αστυνομία γύρω στις 07:00 (τοπική ώρα), που τον ενημέρωσε ότι υπήρξε ένα ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κυψέλες μελισσών απλωμένες σε όλο το δρόμο.

Την ίδια στιγμή, η αστυνομία απηύθυνε δημόσια έκκλήση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλώντας τους ανθρώπους να μείνουν μακριά από την περιοχή, η οποία βρίσκεται περίπου μία ώρα νότια του Τορόντο. Οι μέλισσες βρίσκονταν στις κυψέλες τους στοιβαγμένες στο πίσω μέρος ενός φορτηγού και μεταφέρονταν στην τοποθεσία διαχείμασής τους όταν συνέβη το ατύχημα.

Μόλις ο Μπάρμπερ πληροφορήθηκε για το περιστατικό, κάλεσε άλλους μελισσοκόμους για πρόσθετη βοήθεια. Περίπου μια ντουζίνα μελισσοκόμοι τελικά βοήθησαν. Ο ίδιος είπε ότι οι μέλισσες και οι κυψέλες τους ήταν διασκορπισμένες σε μια ακτίνα 400 μέτρων. Σε κοντινά αυτοκίνητα και ταχυδρομικά κουτιά συγκεντρώθηκαν μερικές από τις νεότερες μέλισσες κάτι που είπε ότι το κάνουν όταν αναζητούν ασφάλεια.

«Υπήρχαν πιθανώς χίλιες μέλισσες στο μπροστινό μέρος του φορτηγού μου», είπε. Άλλες μέλισσες, πιο θυμωμένες και μεγαλύτερες, βούιζαν τριγύρω. Μετά από λίγες ώρες, οι περισσότερες από τις μέλισσες κατάφεραν να βρουν τις κυψέλες τους, είπε ο Μπάρμπερ, μερικές εκατοντάδες μέλισσες ωστόσο δεν επέζησαν από το ατύχημα.

Κάποιοι μελισσοκόμοι δέχθηκαν τσιμπήματα. Ο οδηγός του φορτηγού τσιμπήθηκε περισσότερες από 100 φορές, είπε ο Μπάρμπερ, καθώς δεν φορούσε πλήρη στολή μελισσοκόμου.

«Υπήρχαν πολλές μέλισσες που έκαναν νευρικούς ακόμη και μελισσοκόμους με κουστούμια», είπε. Ο ίδιος δήλωσε ευγνώμων για τους πολλούς ντόπιους μελισσοκόμους που εργάστηκαν για να κρατήσουν τα έντομα και το κοινό ασφαλή, και πρόσθεσε ότι το περιστατικό είναι μια καλή υπενθύμιση για να δένονται πάντα με ασφάλεια οι μέλισσες.

«Πήραμε μάθημα. Όλοι επέζησαν και μερικές μέλισσες τραυματίστηκαν. Ας ελπίσουμε ότι οι κυψέλες θα επιβιώσουν τον χειμώνα» είπε