ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: «Μπαράζ» συναντήσεων του Μεχμέτ Σιμσέκ προς εύρεση επενδυτών από το εξωτερικό

Τουρκία: «Μπαράζ» συναντήσεων του Μεχμέτ Σιμσέκ προς εύρεση επενδυτών από το εξωτερικό
AP.

Γιατί ο ρόλος του νέου Υπουργού Οικονομικών της γείτονος χώρας χαρακτηρίζεται ως «κομβικός».

Σήμερα (07/09), ο Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμσέκ, γνωστοποίησε ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων, οι οποίες θα εκκινήσουν την τρέχουσα εβδομάδα με τα κράτη της G20 στην Ινδία, θα συνεχισθούν στην Ευρώπη και έπειτα στη Νέα Υόρκη, κατά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την πλήρη υποστήριξη προς το νέο επιτελείο του Υπουργού Οικονομικών της γείτονος, επισημαίνοντας ότι είναι «αποφασισμένη να συνοδεύσει την Τουρκία στην υλοποίηση των πολιτικών της», οι οποίες αποσκοπούν στην αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας.

«Δε θα μείνει επενδυτής, με τον οποίο δε θα έχουμε μιλήσει»

«Πηγαίνουμε αύριο (08/09) στη G20, αμέσως ύστερα θα μεταβώ στη Γερμανία. Θα πάμε, στη συνέχεια, στη Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο (σ.σ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) για συνεδριάσεις στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Θα υπάρξουν συναντήσεις με επενδυτές. Αργότερα, θα ταξιδέψουμε στο Λονδίνο και την Ασία», υπογράμμισε ο Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος διορίσθηκε μετά την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία.

Οι άμεσες επενδύσεις από τρίτες χώρες έχουν υποχωρήσει πολύ τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία, λόγω της «κατάρρευσης» της λίρας και της ραγδαίας ανόδου του πληθωρισμού.

Τα τουρκικά ομόλογα, που κατέχουν επενδυτές του εξωτερικού, πλέον, είναι κάτω του 1% του συνόλου τους, από περίπου 20% το 2015, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές. Ο πληθωρισμός έφθασε το 58.9% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο. Τον περασμένο Οκτώβριο, είχε φθάσει στο 85.5%, το υψηλότερο επίπεδο.

Η τουρκική κυβέρνηση υπολογίζει σε ακρίβεια ύψους 33% το 2024, υποχώρηση στο 15.2% το 2025 και νέα αποκλιμάκωση στο 8.5% το 2026, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν την 6η Σεπτεμβρίου.

Ακόμη, η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τη στήριξη προς την Τουρκία κατά 18 δισ. δολάρια, επιπλέον των 17 δισ. που τής έχει ήδη χορηγήσει, καθώς ο εντεταλμένος αντιπρόσωπος στην Άγκυρα, Ουμπέρτο Λόπες, σημείωσε ότι η χώρα προχωρά «προς τη σωστή κατεύθυνση», μέσω ανακοίνωσης.

«Ο Μεχμέτ Σιμσέκ χαίρει σεβασμού μεταξύ των επενδυτών του διεθνούς χώρου»

Βασικό στόχο του Προέδρου της Τουρκίας, αποτελεί η αξιοποίηση του νέου Υπουργού Οικονομικών. «Όλη η Τουρκία γνωρίζει την προσέγγιση και την επιτυχία του. Αν αναλάβει αξίωμα, η ριζική αλλαγή στην οικονομική πολιτική είναι αναπόφευκτη, οι γραφειοκράτες και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα εργασθούν αρμονικά μαζί του», είχε τονίσει τον Ιούνιο ένα στέλεχος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Άλλη πηγή με γνώση του θέματος, τόνισε ότι «εκτός από το AKP, τρία κόμματα του συνασπισμού της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την επιθυμία να συνεργασθούν» με τον Σιμσέκ, ο οποίος διετέλεσε Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μέχρι το 2018, όταν καταργήθηκε το αξίωμα.

Σχετικές ειδήσεις