ΚΟΣΜΟΣ

Μαρόκο: Το βίντεο με τη διάσωση νεογέννητου ήταν από το 2019 και όχι από τον σεισμό

Μαρόκο: Το βίντεο με τη διάσωση νεογέννητου ήταν από το 2019 και όχι από τον σεισμό
(Photo by Khadija Benabbou/picture alliance via Getty Images)

Μαρόκο: Μεγάλος αριθμός θυμάτων από τον καταστροφικό σεισμό ενώ ένα βίντεο προ τετραετίας έγινε viral χωρίς να σχετίζεται με τη φονική δόνηση.

Ο προσωρινός απολογισμός του σεισμού που έπληξε την περιοχή του Μαρόκου νοτιοδυτικά της πόλης του Μαρακές αυξάνει σε 2.497 τους νεκρούς, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Στον προηγούμενο απολογισμό που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ώρες οι νεκροί ανέρχονταν σε 2.122.

Στην τελευταία του ανακοίνωση το υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο για 2.497 νεκρούς και 2.476 τραυματίες.

Την ίδια ώρα, ένα βίντεο με ένα νεογέννητο μωρό έγινε viral στο διαδίκτυο με αναφορές ότι ήταν διάσωση από τα χαλάσματα μετά τον σεισμό. Όμως, όπως έγινε γνωστό το συγκεκριμένο βίντεο αφορούσε ένα μωρό το οποίο είχε εντοπιστεί πριν από τέσσερα χρόνια.

Εικόνες και βίντεο που έχουν αφαιρεθεί από το πλαίσιο μοιράζονται συχνά στα κοινωνικά δίκτυα μετά από μεγάλες καταστροφές, όπως αυτή που έπληξε το Μαρόκο. Το AFP διερεύνησε μια παρόμοια περίπτωση εδώ.

Ένα παρόμοιο κύμα παραπληροφόρησης εμφανίστηκε επίσης μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία τον Φεβρουάριο του 2023. Ορισμένες περιπτώσεις παραπληροφόρησης διαψεύστηκαν από το AFP εκείνη την εποχή, για παράδειγμα εδώ, εδώ και εδώ.

Υπάρχουν πολλές αυθεντικές και επαληθευμένες εικόνες από τον σεισμό στο Μαρόκο, όπως η παρακάτω φωτογραφία του AFP που δείχνει το μέγεθος της καταστροφής κοντά στην πόλη Αμίζμιζ.

Σκάβουν με γυμνά χέρια για επιζώντες

Οι διασώστες στο Μαρόκο χρησιμοποιούν τα γυμνά τους χέρια για να σκάψουν για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων, μετά τον ισχυρό σεισμό της Παρασκευής (8/9) που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους.

Ο βαρύς εξοπλισμός δεν μπορεί να περάσει μέσα από δρόμους που έχουν αποκλειστεί για να φτάσει σε απομακρυσμένα χωριά κοντά στο επίκεντρο της δόνησης στα βουνά του Άτλαντα. Δεκάδες οικισμοί έχουν ισοπεδωθεί, με τους ντόπιους να περιμένουν απεγνωσμένα βοήθεια. Η μαροκινή κυβέρνηση λέει ότι έχει δεχθεί βοήθεια από τέσσερις χώρες μέχρι στιγμής - Βρετανία, Ισπανία, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τον πιο θανατηφόρο σεισμό της χώρας τα τελευταία 60 χρόνια που σημειώθηκε νότια του Μαρακές.

Στο χωριό Moulay Brahim, τα ερείπια φαίνεται να έχουν γλιστρήσει στην πλαγιά ενός λόφου όπου αρχίζουν να ξυπνούν οικογένειες με σκηνές από μουσαμάδες. Υπάρχει μια απότομη ψύχρα στο βουνό. «Χρειαζόμαστε βοήθεια, παρακαλώ βοηθήστε μας», λέει ο Χακίμα, τυλιγμένος σε μια κουβέρτα.

«Δεν μπορώ να βρω τον γιο μου»

Οι άνθρωποι έχουν περάσει τρίτη νύχτα στην ύπαιθρο. Μια οκταμελής οικογένεια είναι μαζί σε μια μικρή σκηνή. Ο Χακίμα κλαίει. Ο σύζυγός της ήταν άρρωστος και είχε πεθάνει πρόσφατα. Τώρα δεν μπορεί να βρει τον γιο της, ο οποίος, όπως λέει, πήγε να βοηθήσει μετά τον σεισμό. Έκτοτε δεν έχει νέα του.

Σε όλη την οροσειρά του Άτλαντα, όπου ζουν μερικοί από τους πιο φτωχούς κατοίκους της χώρας η κλίμακα της καταστροφής αρχίζει να φαίνεται. Ολόκληρα χωριά έχουν αφανιστεί, αλλά η απάντηση διάσωσης και βοήθειας είναι αποσπασματική και αργή.

Ο Mohammed λέει στο BBC ότι έχουν ανασύρει 40 πτώματα από τα ερείπια μέσα σε 48 ώρες. Το ισλαμικό τελετουργικό απαιτεί γρήγορη ταφή - ο σεισμός έχει μετατρέψει τμήματα της τραχιάς πλαγιάς σε αυτοσχέδια νεκροταφεία. Η Χακίμα είναι πολύ φοβισμένη για να επιστρέψει στο κατεστραμμένο σπίτι της και κοιμάται στο τζαμί. Τι χρειάζεσαι, ρωτάω; «Τι χρειαζόμαστε? Μόνο ο Θεός θα μας βοηθήσει τώρα», απαντά η Χακίμα.

Η γαλλική προσφορά βοήθειας δεν έχει γίνει αποδεκτή

Προσφορές από άλλα έθνη δεν έχουν γίνει ακόμη αποδεκτές - συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της πρώην αποικιακής δύναμης της βορειοαφρικανικής χώρας. Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά επέμεινε ότι εναπόκειται στο Μαρόκο να ζητήσει γαλλική βοήθεια.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε το Μαρόκο. Είναι μια κυρίαρχη απόφαση του Μαρόκου και εναπόκειται σε αυτούς να αποφασίσουν» Περιέγραψε το ζήτημα ως «μια άστοχη διαμάχη», όταν ρωτήθηκε στο δίκτυο BFM γιατί το Μαρόκο δεν είχε υποβάλει επίσημο αίτημα.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει δεσμεύσει 5 εκατομμύρια ευρώ σε οργανώσεις βοήθειας στο Μαρόκο. Αν και Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε ρήξη, η θέση του πρεσβευτή του Μαρόκου στο Παρίσι είναι άδεια εδώ και μήνες και η επίσκεψη του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Ραμπάτ έχει αναβληθεί πολλές φορές.

Επισήμως, οι μαροκινές αρχές λένε ότι αξιολογούν τις προσφορές βοήθειας επειδή «η έλλειψη συντονισμού θα μπορούσε να είναι αντιπαραγωγική».