ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: 8χρονη υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού χωρίς κίνδυνο απόρριψης

νεφρό
BBC

Οι γιατροί του νοσοκομείου Great Ormond Street Hospital υποστηρίζουν ότι το επίτευγμα κατέστη δυνατό λόγω του επαναπρογραμματισμού του ανοσοποιητικού της συστήματος πριν της δώσουν το νέο νεφρό

Η 8χρονη Aditi Shankar είναι το πρώτο παιδί στη Βρετανία που έλαβε έναν ειδικό τύπο μεταμόσχευσης νεφρού, ο οποίος δεν απαιτεί τη μακροχρόνια λήψη φαρμάκων για να σταματήσει η απόρριψη του οργάνου.

Οι γιατροί του νοσοκομείου Great Ormond Street Hospital υποστηρίζουν ότι το επίτευγμα κατέστη δυνατό λόγω του επαναπρογραμματισμού του ανοσοποιητικού της συστήματος πριν της δώσουν το νέο νεφρό. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποίησαν βλαστικά κύτταρα του μυελού των οστών από τον δότη - τη μητέρα της Aditi.

Αυτό σημαίνει ότι το σώμα της Aditi δέχεται το νέο όργανο ως δικό της. Όπως αναφέρει το BBC, μέσα σε λίγες εβδομάδες από τη μεταμόσχευση, η Aditi σταμάτησε να λαμβάνει ανοσοκαταστολή, εξαλείφοντας τον κίνδυνο μακροχρόνιων παρενεργειών από αυτά τα ισχυρά φάρμακα, τα οποία συνήθως πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά για την πρόληψη της απόρριψης του οργάνου.

Τώρα έχει επιστρέψει στο σχολείο, με το ανοσοποιητικό της σύστημα και το μεταμοσχευμένο νεφρό να λειτουργούν κανονικά. Η Aditi πάσχει από μια εξαιρετικά σπάνια κληρονομική πάθηση, την ανοσο-οστεώδη δυσπλασία του Schimke (SIOD), η οποία αποδυνάμωσε το ανοσοποιητικό της σύστημα και σήμαινε ότι τα νεφρά της αποτύγχαναν.

Οι ειδικοί του νοσοκομείου Great Ormond Street Hospital μίλησαν με συναδέλφους τους από το εξωτερικό για την ειδική προσέγγιση μεταμόσχευσης, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλα παιδιά με SIOD. Αρχικά, μια μεταμόσχευση μυελού των οστών με τη χρήση βλαστικών κυττάρων από τη μητέρα της, Divya, αναδόμησε το ανοσοποιητικό σύστημα της Aditi.

Έξι μήνες αργότερα, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού - και πάλι δωρεά της μητέρας της - και το ανοσοποιητικό της σύστημα δέχτηκε το όργανο.