ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: Υπό έλεγχο η κατάσταση στη μονή Μπάνισκο - Στους τέσσερις οι νεκροί

Κόσοβο: Υπό έλεγχο η κατάσταση στη μονή Μπάνισκο - Στους τέσσερις οι νεκροί
Reuters

«Ανακτήσαμε τον έλεγχο αυτής της περιοχής, έπειτα από αρκετές μάχες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου σε συνέντευξη Τύπου

Επανήλθε η ηρεμία μέσα στο μοναστήρι του βορείου Κοσόβου, όπου σχεδόν τριάντα ένοπλοι άνδρες ταμπουρώθηκαν για αρκετές ώρες, μετά τον θάνατο ενός αστυνομικού, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Τζελάλ Σβέκλα.

«Ανακτήσαμε τον έλεγχο αυτής της περιοχής, έπειτα από αρκετές μάχες», δήλωσε ο Κοσοβάρος υπουργός Εσωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένοπλοι, οι οποίοι επέβαιναν σε τεθωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν σε χωριό που κατοικείται κυρίως από Σέρβους, στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και ταμπουρώθηκαν μέσα σε μοναστήρι. Η αστυνομία του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι ένας αστυνομικός και τρεις από τους σχεδόν 30 δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια πυροβολισμών γύρω από το χωριό Μπάνισκο.

Οι Αλβανοί αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του 1,8 εκατομμυρίου κατοίκων του Κοσόβου, που ήταν πρώην επαρχία της Σερβίας. Ωστόσο, περίπου 50.000 Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία στον βορρά, όπου οι συγκρούσεις τον Μάιο προκάλεσαν τον τραυματισμό δεκάδων διαδηλωτών και μελών της ειρηνευτικής δύναμης της ΝΑΤΟ.

Οι Σέρβοι δεν αποδέχθηκαν ποτέ τη διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 και εξακολουθούν να βλέπουν το Βελιγράδι ως την πρωτεύουσά τους, δύο και πλέον δεκαετίες μετά την εξέγερση των Αλβανών του Κοσόβου κατά της σερβικής κυριαρχίας.

Δεν είναι σαφές ποιος βρίσκεται πίσω από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν σήμερα, αλλά ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι και ο υπουργός Εσωτερικών Τζελάλ Σβέκλα κατηγόρησαν "εγκληματίες που χρηματοδοτούνται από τη Σερβία". "Είναι επαγγελματίες, με στρατιωτικό και αστυνομικό υπόβαθρο", είπε ο Κούρτι, προτρέποντάς τους να παραδοθούν.

Η επισκοπή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ράσκα-Πρίζρεν, η οποία περιλαμβάνει το Μπάνισκο, είπε ότι άνδρες μέσα σε τεθωρακισμένο όχημα εισέβαλαν στο μοναστήρι, αναγκάζοντας τους μοναχούς και τους επισκέπτες πιστούς να κλειδωθούν μέσα στον ναό.

«Ένοπλοι μασκοφόροι κυκλοφορούν στον περίβολο και ακούγονται περιστασιακά πυροβολισμοί», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

«Η Μητρόπολη καταδικάζει έντονα την τυφλή βία που ασκείται στον θρησκευτικό χώρο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και προτρέπει όλες τις πλευρές να θέσουν τέλος στη σύγκρουση το συντομότερο δυνατό».

Η αστυνομία είπε ότι οι δράστες τοποθέτησαν πρώτα βαρέα οχήματα σε μια γέφυρα στο χωριό. Πυροβόλησαν εναντίον αστυνομικών που τους πλησίασαν, πριν κατευθυνθούν στο κοντινό μοναστήρι. Εκτός από τα θύματα, τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν στους πυροβολισμούς, σύμφωνα με την αστυνομία του Κοσόβου.