ΚΟΣΜΟΣ

Οι Γερμανοί αγοράζουν ισραηλινά όπλα: Ιστορική συμφωνία για την πώληση πυραύλων Arrow-3

arriw
Photo: AP

Το Arrow-3 αναπτύχθηκαν από τον Οργανισμό Πυραυλικής 'Αμυνας του Ισραήλ και από την ισραηλινή Αerospace Industries

Οι υπουργοί 'Αμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους και του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ υπέγραψαν νωρίτερα σήμερα συμφωνία για την προμήθεια του μεγάλου βεληνεκούς συστήματος αντιβαλλιστικών πυραύλων Arrow-3. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, ύψους σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για «ιστορική ημέρα» έκανε λόγο ο κ. Πιστόριους.

«Με τη συμφωνία για το Arrow-3 το Ισραήλ συνεισφέρει σημαντικά στην ασφάλειά μας στην Γερμανία, στην ασφάλειά μας στην Ευρώπη, στην ασφάλεια του εναέριου χώρου μας. Είναι ιστορική ημέρα», δήλωσε ο κ. Πιστόριους και πρόσθεσε ότι στόχος του Βερολίνου είναι το σύστημα να ενσωματωθεί στην ΝΑΤΟϊκή ασπίδα «ώστε να μπορούν οι γείτονές μας να χρησιμοποιούν αυτή την προστασία». Ο κ. Γκαλάντ από την πλευρά του τόνισε ότι η συμφωνία - «η μεγαλύτερη μεταξύ Ισραήλ και Γερμανίας» - δείχνει το επίπεδο της εταιρικής σχέσης των δύο χωρών.

«Από την αποκατάσταση των σχέσεών μας, η Γερμανία έχει συμβάλει σημαντικά στην ασφάλεια του Ισραήλ. Σήμερα κάνουμε με υπερηφάνεια το ίδιο για τη Γερμανία - έναν στρατηγικό εταίρο, έναν ευρωπαίο ηγέτη. Μόλις 80 χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και το Ισραήλ και η Γερμανία ενώνουν σήμερα τα χέρια οικοδομώντας ένα ασφαλέστερο μέλλον και για τα δύο έθνη», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός. Οι γονείς του κ. Γκαλάντ επιβίωσαν του Ολοκαυτώματος και ο ίδιος τόνισε ότι «η συμφωνία αποτελεί συγκινητικό γεγονός για κάθε Εβραίο».

Το Arrow-3, εξήγησε ο κ. Γκαλάντ, αναπτύχθηκε από τον Οργανισμό Πυραυλικής 'Αμυνας του Ισραήλ και από την ισραηλινή Αerospace Industries και είναι ένα από τα πλέον εξελιγμένα συστήματα του είδους - είναι σχεδιασμένο να εντοπίζει, να παρεμβάλλεται και να καταστρέφει εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους. Το Ισραήλ, πρόσθεσε, έχει τόσο εξελιγμένα αμυντικά συστήματα επειδή από την ίδρυσή του έπρεπε να διατηρεί ποιοτικό πλεονέκτημα, προκειμένου να επιβιώσει. «Σήμερα το Ισραήλ είναι έτοιμο να επεκτείνει την ασφάλεια και την βιομηχανική συνεργασία του με περισσότερους διεθνείς εταίρους (…) Το Ισραήλ, η Γερμανία και άλλοι πιθανοί εταίροι αντιμετωπίζουμε κοινές απειλές», δήλωσε ο κ. Γκαλάντ, αναφερόμενος στο Ιράν. «Τα ιρανικά drones που χρησιμοποιήθηκαν για να σκοτώσουν αθώους άμαχους σε όλον τον κόσμο είναι μόνο μια πρόγευση του τι θα δει ο κόσμος εάν εκπνεύσει τον επόμενο μήνα το εμπάργκο. Απέναντι στην ιρανική επιθετικότητα, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα τόσο στις δυνατότητές μας και στην ετοιμότητά μας να αμυνθούμε όσο και σε τολμηρές πράξεις στη διεθνή κοινότητα», συνέχισε.

Από τη γερμανική πλευρά τονίζεται ότι το σύστημα θα πρέπει να λειτουργεί το αργότερο έως το τέλος του 2025, με τον Μπόρις Πιστόριους να υποστηρίζει ότι «με το Arrow-3 «θα καλυφθεί το συντομότερο δυνατό το κενό των δυνατοτήτων μας στην εδαφική πυραυλική άμυνα και η γερμανική αεροπορική άμυνα θα είναι έτοιμη για το μέλλον».