ΚΟΣΜΟΣ

Νόμπελ Ιατρικής: Η Κάταλιν Κάρικο αφιέρωσε το βραβείο στην εκλιπούσα μητέρα της

Νόμπελ Ιατρικής: Η Κάταλιν Κάρικο αφιέρωσε το βραβείο στην εκλιπούσα μητέρα της
ΑΠΕ–ΜΠΕ.

Η Δρ. Κάταλιν Κάρικο «έγραψε» ιστορία, αφού κατέκτησε το Νόμπελ Ιατρικής για φέτος, από κοινού με τον Δρ. Ντρου Γουάισμαν.

Το φετινό βραβείο Νόμπελ Ιατρικής μοιράσθηκαν δύο επιστήμονες, οι οποίοι ανέπτυξαν την τεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA, που αποτέλεσε τη βάση για τα εμβόλια mRNA κατά του κορονοϊού. Πρόκειται για την Ουγγαρέζα Dr. Κάταλιν Κάρικο και τον Αμερικανό Dr. Ντρου Γουάισμαν.

Η Κάταλιν Κάρικο γεννήθηκε στην Ουγγαρία και ζει στην Πενσιλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Η βιοχημικός και ερευνήτρια επέμενε τόσο πολύ στην τεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA (RNA messenger) που στο παρελθόν, της κόστισε μία καθηγητική θέση σε ένα εξέχον πανεπιστήμιο.

«Είναι απλώς απίστευτο», δήλωνε τον Δεκέμβριο του 2020 σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο από το σπίτι της στη Φιλαδέλφεια. Η 65χρονη -τότε- επιστήμονας εξομολογείται ότι της είναι δύσκολο να περάσει στο προσκήνιο έπειτα από τόσα δύσκολα χρόνια στην σκιά.

Αφιέρωσε το βραβείο στην εκλιπούσα μητέρα της: «Ίσως να το άκουσε από τον ουρανό»

Αρχικά, η Κάταλιν Κάρικο δεν πίστεψε την είδηση και απλώς γέλασε. Παρακολουθώντας σε απευθείας μετάδοση την ανακοίνωση της επιτροπής Νόμπελ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, τελικά, φώναξε συγκινημένη: «Το πιστεύω! Απίστευτο», όπως ανέφερε στο σουηδικό ραδιοφωνικό δίκτυο SR.

Η σκέψη πήγε κατευθείαν στη μητέρα της. «Πριν από δέκα χρόνια, άκουγε τις ανακοινώσεις της Επιτροπής Νόμπελ, τότε που δεν ήμουν ακόμη καθηγήτρια. Μου έλεγε: “Ίσως θα πουν το όνομά σου, θα ακούω όταν θα κάνουν την ανακοίνωση”. Κάθε χρόνο άκουγε. Πριν από πέντε χρόνια, δυστυχώς, απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών. Ίσως να το άκουσε από τον ουρανό», δήλωσε συγκινημένη.

Σχετικές ειδήσεις