ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πτήσεις και δρομολόγια τρένων το Σάββατο για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πτήσεις και δρομολόγια τρένων το Σάββατο για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια

Πόλεμος στο Ισραήλ:Πτήσεις από τις ΗΠΑ και Ασία για να επιστρέψουν έφεδροι και δυνάμεις ασφαλείας και διάσωσης.

Ο εθνικός αερομεταφορέας του Ισραήλ El Al Israel Airlines ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει πτήσεις το Σάββατο (εβραϊκό Σαμπάτ) για πρώτη φορά από το 1982.

Το Ισραήλ θα σπάσει την παράδοση και θα κυκλοφορήσουν αεροπλάνα και τρένα την ημέρα ανάπαυσης

Οι Ισραηλινοί Σιδηρόδρομοι συνήθως δεν προσφέρουν υπηρεσίες επιβατών κατά τη διάρκεια του Σαμπάτ, η οποία διαρκεί 25 ώρες από την Παρασκευή το απόγευμα έως το βράδυ του Σαββάτου.

Όπως ανακοινώθηκε, οι πτήσεις θα πραγματοποιηθούν από τις ΗΠΑ και την Ασία. Συγκεκριμένα, οι έφεδροι στρατιώτες θα πετάξουν δωρεάν το Σάββατο με δύο αεροσκάφη Boeing 787 που αναχωρούν από τη Νέα Υόρκη και την Μπανγκόκ. Το κόστος των πτήσεων θα βαρύνει την El Al και μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η El Al.

Ο El Al ότι η παραβίαση της επί δεκαετίες της πολιτικής του να μην πετάει το εβραϊκό Σάββατο έχει την έγκριση της Χαλάχα (συλλογικό σώμα των εβραϊκών θρησκευτικών νόμω) καθώς οι πτήσεις διάσωσης θεωρούνται μέρος αυτού που είναι γνωστό στα εβραϊκά ως pikuah nefesh – της εβραϊκής νομικής αρχής ότι η διάσωση μιας ζωής υπερισχύει σχεδόν όλων των άλλων θρησκευτικών απαιτήσεων.