ΚΟΣΜΟΣ

Το δράμα των αμάχων στη Γάζα – Θρήνος και σπαραγμός σε ένα ερειπωμένο νεκροταφείο

gaza
Photo: AP

Η κατάσταση στη λωρίδα της Γάζας για τον άμαχο πληθυσμό είναι δραματική.

Οι συνεχείς βομβαρδισμοί στη Γάζα αφήνουν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, μετατρέποντας σε χαλάσματα κτίρια και υποδομές, όπως αναφέρει η ertnews.gr

Βάσει εκτιμήσεων του ΟΗΕ, πάνω από 400.000 άνθρωποι έχουν ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Γάζα, με τον εκπρόσωπο του ΓΓ του Οργανισμού να προειδοποιεί πως η εκκένωση που ζητά το Ισραήλ είναι αδύνατη χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες.

Όπου γυρνά κανείς το βλέμμα του βλέπει είτε πτώματα είτε τραυματισμένους.

«Δεν μπορείς να ξεχάσεις ποτέ αυτούς τους ήχους… Έχω δει πράγματα που δεν θα μπορέσω να ξεχάσω ποτέ».

Είναι η πιο δύσκολη ημέρα της καριέρας του περιγράφει ο ανταποκριτής του BBC, Adnan Elbursh που βλέπει τους δικούς του ανθρώπους να πρωταγωνιστούν στο πιο σκληρό ρεπορτάζ που έχει κάνει ποτέ στη ζωή του.

Μία γυναίκα είναι καθισμένη στο πάτωμα του νοσοκομείου δίπλα στα νεκρά σώματα των συγγενών της. Όπως δήλωσε: «Κοιμόμασταν και βομβάρδισαν το σπίτι μας, όπως όλων. Δεν έχουμε μαχητές της αντίστασης στο κτίριό μας. Όλο το κτήριο είναι γεμάτο με κατοίκους, 120 άνθρωποι μένουν εκεί».

Ο ανταποκριτής του BBC, Adnan Elbursh λυγίζει: «Τα σώματα των νεκρών αφήνονται στο πάτωμα έξω από την είσοδο του νοσοκομείου. Ποτέ δεν θέλεις να γίνεις η ιστορία, όμως στην πόλη μου νιώθω αβοήθητος καθώς στους νεκρούς δεν δίνεται καμία αξιοπρέπεια ενώ οι τραυματίες αφήνονται στον πόνο».

Ο διευθυντής του νοσοκομείου της Γάζας, Τζεμίλ Σουλεϊμάν μιλά στην εκπομπή Newsroom της ΕΡΤ, περιγράφει το απόλυτο χάος που επικρατεί στο νοσοκομείο που παραμένει για μέρες χωρίς ρεύμα: «Δεν μπορούμε σαν γιατροί να προσφέρουμε τίποτα στους ασθενείς που έρχονται τραυματισμένοι. Δεν έχουν τα φάρμακα δεν έχουν να γίνουν τα χειρουργεία, άλλοι πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μας. Σήμερα χτυπούσαν ακόμα το ψυχιατρικό νοσοκομείο. Το μόνο ψυχιατρείο της Γάζας είναι το μόνο και τώρα τους στέλνουν στους δρόμους.

Στην πόλη Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας κυριαρχεί ο θρήνος. Άνθρωποι σχηματίζουν πομπές και θάβουν τα μέλη των οικογενειών τους. Μητέρες ωρύονται, άνθρωποι προσεύχονται.