ΚΟΣΜΟΣ

Δυναμιτίζει και πάλι το κλίμα η Τουρκία - Δυο NAVTEX σε χωρικά ύδατα της Κύπρου

Δυναμιτίζει και πάλι το κλίμα η Τουρκία - Δυο NAVTEX σε χωρικά ύδατα της Κύπρου

Η Τουρκία εξέδωσε δυο NAVTEX μέσα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, βάζοντας και πάλι... φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ώρα που το φυτίλι στη Μέση Ανατολή έχει ανάψει για τα καλά, με τον Ερντογάν να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί καταστάσεις και να διαδραματίσει ρόλο, η Τουρκία ετοιμάζεται να βάλει… φωτιά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα εξέδωσε δύο NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, ανοικτά των ακτών της Κύπρου σε μία κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές ελληνικών μέσων στην Τουρκία, η πρώτη NAVTEX αφορά άσκηση ανοικτά των ακτών της Μόρφου, και δεσμεύει την περιοχή από 16 ως 22 Οκτωβρίου. Η δεύτερη NAVTEX δεσμεύσει θαλάσσια περιοχή πιο βόρεια, προς τον κόλπο της Αττάλειας, από τις 17 έως τις 19 Οκτωβρίου.

Επιπλέον, προγραμματίζεται και η άσκηση έρευνας και διάσωσης σε συνεργασία με το ψευδοκράτος, για το διάστημα 23 με 27 Οκτωβρίου, η οποία θα έχει την επωνυμία «Μάρτυρας υπολοχαγός Τζανέρ Γκιόνιελι».

«Η άσκηση αποτελεί απάντηση στην παρουσία αμερικανικών αεροπλανοφόρων» αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Πάντως, η τουρκική άσκηση θα γίνει ανοιχτά της Κύπρου, όχι και τόσο κοντά στα αμερικανικά αεροπλανοφόρα δήλωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη.

Να σημειωθεί πως στην περιοχή της Μέσης Ανατολής βρίσκεται το αεροπλανοφόρο «Ford» και εντός των προσεχών ωρών και το «Αΐζενχάουερ», τα οποία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, έχουν ως στόχο την αποτροπή και τρίτης χώρας στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.