ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία-Κίνα: Στο Πεκίνο ο Λαβρόφ εν όψει της άφιξης Πούτιν - Η σινορωσική συμμαχία και η ατζέντα

Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ
Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ
ΑΡ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε την επιδείνωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι στο Πεκίνο, ενώ στην κινεζική πρωτεύουσα φθάνει και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε την επιδείνωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στο Πεκίνο, μετέδωσε τη Δευτέρα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών, ο Λαβρόφ και ο Κινέζος ομόλογός του συζήτησαν επίσης τη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία και την επίλυσή της με «πολιτικές και διπλωματικές μεθόδους», μετέδωσε το TASS.

Το Πεκίνο φιλοξενεί εκπροσώπους 130 χωρών την Τρίτη και την Τετάρτη για να σηματοδοτήσει τα δέκα χρόνια από την έναρξη της πρωτοβουλίας του One Belt One Road, (BRI) - ένα βασικό γεωπολιτικό έργο του Προέδρου Σι για την επέκταση της παγκόσμιας εμβέλειας της Κίνας.

Αλλά όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον Πούτιν, ο οποίος τον περασμένο μήνα στην Αγία Πετρούπολη είπε στον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών, ότι είχε «δεχθεί με χαρά» την πρόσκληση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ να επισκεφθεί την Κίνα.

Η στρατηγική εξάρτηση του Ρώσου ηγέτη από την Κίνα έχει αυξηθεί από τότε που η εισβολή του στη γειτονική Ουκρανία οδήγησε τη χώρα του σε διεθνή απομόνωση. Ο Πούτιν δεν έχει ταξιδέψει πέρα από τα σύνορα της χώρας του μετά τον πόλεμο, με το ταξίδι αυτής της εβδομάδας να είναι το πρώτο σε μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη.

Ρωσία και Κίνα έχουν σφυρηλατήσει μια άτυπη συμμαχία εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δημοκρατικών εθνών που τώρα περιπλέκεται από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Η Κίνα προσπάθησε να εξισορροπήσει τους δεσμούς της με το Ισραήλ με τις οικονομικές της σχέσεις με το Ιράν και τη Συρία, τις οποίες υποστηρίζει σθεναρά η Ρωσία.