ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Κόκκινος συναγερμός» από FBI και MI5 - Αυξάνεται η απειλή τρομοκρατίας στη Δύση

Αυξημένο επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία
Αυξημένο επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία
Α.Ρ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι αρχηγοί κατασκοπείας των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιούν ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορεί να προκαλέσει εγχώρια τρομοκρατική απειλή

Οι επικεφαλής της MI5 και του FBI λένε ότι οι εβραϊκές κοινότητες και άλλες ομάδες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κίνδυνο από μοναχικούς δράστες, το Ιράν ή άλλους εξτρεμιστές μαχητές σε βρετανικό ή αμερικανικό έδαφος.

Ο Kεν Μακάλουμ γενικός διευθυντής της εγχώριας υπηρεσίας κατασκοπείας της Βρετανίας, MI5, δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος άτομα που μπορεί να έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στο διαδίκτυο να απαντήσουν με «αυθόρμητους ή απρόβλεπτους τρόπους» στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραή και μια παρατεταμένη όπως όλα δείχνουν σύγκρουση.

Μιλώντας ενώπιον μιας συνόδου κορυφής των αρχηγών πληροφοριών στην Καλιφόρνια και καθισμένος δίπλα στον διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέι, ο Μακάλουμ είπε ότι υπάρχει επίσης κίνδυνος τρομοκρατικές ομάδες ή το Ιράν να εντείνουν τη βίαιη δραστηριότητα και ότι εβραϊκά άτομα ή οργανώσεις θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι απο νεοναζί και ισλαμιστές.

«Υπάρχει ξεκάθαρα η πιθανότητα τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή είτε να δημιουργήσουν μεγαλύτερο όγκο απειλής από το Ηνωμένο Βασίλειο ή/και να αλλάξουν τη μορφή της όσον αφορά τους στόχους, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εμπνέονται», είπε.

Το βράδυ της Δευτέρας, ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε δύο Σουηδούς οπαδούς ποδοσφαίρου στις Βρυξέλλες. Η βελγική εισαγγελία είπε αρχικά ότι δεν υπήρχαν στοιχεία ότι η επίθεση σχετίζεται με τη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας, αλλά την Τρίτη ένας εκπρόσωπος είπε ότι διερευνάται η σύνδεση. Η Γαλλία τέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας την Παρασκευή, αφού ένας φερόμενος ισλαμιστής σκότωσε έναν δάσκαλο και τραυμάτισε άλλους τρεις στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Τα περιστατικά σημειώνονται σε μια περίοδο αυξημένης ανησυχίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δεδομένης της κλίμακας της βίας που εξαπέλυσε η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ πριν από 12 ημέρες.

Ο διευθυντής του FBI, είπε ότι οι τρομοκρατικές απειλές εξελίσσονται γρήγορα στις ΗΠΑ και ότι «δεν μπορούμε και δεν αποκλείουμε την πιθανότητα η Χαμάς ή άλλες ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις να εκμεταλλευτούν τη σύγκρουση για να καλέσουν τους υποστηρικτές τους να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο δικό μας έδαφος».

Είπε ότι την περασμένη εβδομάδα υπήρξε «αύξηση των αναφερόμενων απειλών» κατά «Εβραίων Αμερικανών ή Μουσουλμάνων Αμερικανών, ιδρυμάτων και οίκων λατρείας» στις ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας μια προειδοποίηση που εξέδωσε το Σάββατο στους αρχηγούς της αστυνομίας στο Σαν Ντιέγκο. Ο Mακάλουμ ήταν λιγότερο συγκεκριμένος για τις αναφερόμενες απειλές στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά είπε ότι η MI5 ήταν ήδη «ιδιαίτερα συντονισμένη» με την απειλή των «μοναχικών λύκων».

Ο Mακάλουμ και ο Ρέι μιλούσαν στην έναρξη μιας συνάντησης αρχηγών κατασκόπων από τις υπηρεσίες πληροφοριών Five Eyes, που διοργανώθηκε από το FBI στην Καλιφόρνια. Παρόντες ήταν επίσης οι ηγέτες εγχώριων υπηρεσιών από την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ και οι πέντε επρόκειτο να εμφανιστούν δημόσια για πρώτη φορά αργότερα την Τρίτη.

Οι αρχηγοί πληροφοριών σχεδίαζαν να συζητήσουν τι σήμαινε η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ νωρίτερα αυτόν τον μήνα «τόσο στην περιοχή όσο και στις πατρίδες μας», είπε ο ΜακΚάλουμ, καθώς και την απειλή από την κινεζική οικονομική κατασκοπεία.

Ο Ρέι και ο Μακάλουμ καταδίκασαν και οι δύο την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Ο Ρέι είπε ότι ήθελε να εκφράσει «για άλλη μια φορά πόσο τρομοκρατημένος είμαι και συνεχίζω να είμαι από τις θηριωδίες που διέπραξε η Χαμάς στο Ισραήλ», ενώ ο βρετανός ομόλογός του είπε ότι «πρόκειται για τερατώδεις επιθέσεις που δολοφονήθηκαν 1.400 άνθρωποι», συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον έξι Βρετανών πολιτών.

Ανέφερε ότι η MI5 «διαδραμάτιζε ρόλο» στις προσπάθειες με τις ισραηλινές και άλλες αρχές για τον εντοπισμό βρετανών ομήρων που συνελήφθησαν από μαχητές της Χαμάς. Το FBI έχει ήδη δηλώσει ότι εργάζεται για τον εντοπισμό και τον εντοπισμό Αμερικανών.

Υπήρξε επίσης μια συγκεκριμένη προειδοποίηση από τον Βρετανό αρχηγό κατασκοπείας για το Ιράν, το οποίο προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να είναι διατεθειμένο να λάβει «προληπτικά μέτρα» κατά του Ισραήλ ενόψει μιας αναμενόμενης χερσαίας εισβολής στη Γάζα.

«Σαφώς τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή οξύνουν την πιθανότητα το Ιράν να αποφασίσει να κινηθεί προς νέες κατευθύνσεις», είπε ο Μακάλουμ. «Δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ήδη λειτουργούμε σε υψηλό επίπεδο απειλής που δημιουργείται από το Ιράν».

Guardian