ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στο Μεξικό: Έτοιμάζεται για τον καταστροφικό τυφώνα «Ότις» - Σε καταφύγια οι κάτοικοι

Το Μεξικό ετοιμάζεται για καταστροφικό τυφώνα
Το Μεξικό ετοιμάζεται για καταστροφικό τυφώνα
ΑΡ

Το Μεξικό προετοιμάζεται για τον «καταστροφικό» τυφώνα Ότις. Οι κάτοικοι σπεύδουν σε καταφυγια, ενώ τα σχολεία κλείνουν

Ο τυφώνας Ότις έχει γίνει μια «εξαιρετικά επικίνδυνη» καταιγίδα κατηγορίας 5 καθώς βρυχάται προς τις ακτές του Ειρηνικού στο νότιο Μεξικό, προειδοποίησαν οι μετεωρολόγοι των ΗΠΑ.Οι άνεμοι έχουν πλέον ενισχυθεί κοντά στα 233 χλμ/ώρα σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC).

Ο «Ότις» θα ενισχυθεί σε μια «δυνητικά καταστροφική» καταιγίδα κατηγορίας 5 όταν καταλήξει στην ξηρά μέσα στις επόμενες ώρες. Το NHC προειδοποιεί για «καταστροφικά κύματα» και ισχυρές πλημμύρες σε παράκτιες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του δημοφιλούς θερέτρου Ακαπούλκο.

Στο τελευταίο του δελτίο τα μεσάνυχτα της Τρίτης, το NHC είπε ότι ο «Ότις» βρισκόταν περίπου 85 μίλια νοτιοανατολικά του Ακαπούλκο. Μια προειδοποίηση για τυφώνα είναι τώρα σε ισχύ για μια ακτογραμμή μήκους 350 χιλιομέτρων μεταξύ των παράκτιων πόλεων Σιουτανέζο και Πούντα Μαλντονάδο στην πολιτεία Γκερέρο.

«Ένα δυνητικά καταστροφικό κύμα καταιγίδας αναμένεται να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή παράκτιες πλημμύρες κοντά και στα ανατολικά του σημείου όπου το κέντρο φτάνει στην ξηρά. Θα συνοδεύεται από μεγάλα και καταστροφικά κύματα», ανέφερε το NHC.

Πρόσθεσε ότι ο «Ότις» αναμενόταν να προκαλέσει έως και 38 εκατοστά βροχόπτωσης την Παρασκευή σε ολόκληρο το Γκερέρο και τις δυτικές παράκτιες περιοχές της γειτονικής πολιτείας Οαχάκα. Το NHC προέβλεψε επίσης ότι «θα σημειωθεί ταχεία εξασθένηση μετά την πτώση». Πριν από την άφιξη του τυφώνα, οι αρχές του Γκερέρο έχουν προετοιμάσει καταφύγια έκτακτης ανάγκης.

Τα σχολικά μαθήματα σε όλη την πολιτεία έχουν επίσης ακυρωθεί. Στο Ακαπούλκο, στρατιώτες περιπολούν την περιοχή της παραλίας. Τμήματα της ακτογραμμής του Μεξικού στον Ειρηνικό έχουν ήδη βιώσει σημαντικές πλημμύρες νωρίτερα αυτό το μήνα μετά το χτύπημα της τροπικής καταιγίδας «Mαξ». Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν δύο νεκρούς ως αποτέλεσμα της καταιγίδας στο Γκερέρο.

Λίγες ημέρες αργότερα, ένας άνδρας σκοτώθηκε όταν ο ισχυρός τυφώνας Lidia έφτασε στην ξηρά στην πολιτεία Nayarit, βορειοδυτικά του Guerrero.