ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτοφανές: Διαδηλωτές στη Γερμανία απαίτηαν την ίδρυση Χαλιφάτου!

Πρωτοφανές: Διαδηλωτές στη Γερμανία απαίτηαν την ίδρυση Χαλιφάτου!
AFP

Στην πορεία στο Έσσεν της Γερμανίας συμμετείχαν περίπου 3.000 διαδηλωτές με συνθήματα και αφίσες υπέρ της ίδρυσης Χαλιφάτου

Διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της Γερμανίας το περασμένο τριήμερο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στο Βερολίνο συμμετείχαν 9.000 διαδηλωτές, στο Ντίσελντορφ 17.000, σε Φρανκφούρτη, Βρέμη, Δρέσδη και Μίνστερ εκατοντάδες άτομα. Οι περισσότερες διαδηλώσεις κύλησαν ομαλά, σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις απομακρύνθηκαν απαγορευμένα συνθήματα, αμφισβήτησης της ύπαρξης του Ισραήλ και υποδαύλισης μισαλλοδοξίας, ενώ έγιναν κάποιες προσαγωγές, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η διαδήλωση που ξεχώρισε ωστόσο και για πρωτοφανή μάλιστα λόγο ήταν εκείνη στην πόλη Έσσεν, στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία την Παρασκευή το βράδυ, όπου ισλαμιστές με συνθήματα και αφίσες ζητούσαν την ίδρυση Χαλιφάτου στη Γερμανία.

DW

Στην πορεία συμμετείχαν περίπου 3.000 διαδηλωτές και παρακολουθούσαν περίπου 450 αστυνομικοί. Το ερώτημα που γεννάται ωστόσο είναι για ποιο λόγο δεν υπήρξε επέμβαση της αστυνομίας σε μία διαδήλωση η οποία είχε εμφανώς παράνομη συνθηματολογία και στόχευση.

Οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου ήταν ιδιαίτερα έντονες για τις εικόνες από το Έσσεν, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στο Βερολίνο, Στέφεν Χεμπεστράιτ να δηλώνει σήμερα ότι «Η υποχρέωση για επιβολή του νόμου ισχύει για όλους». Για τη συγκεκριμένη περίπτωση παρέπεμψε στις αρχές της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας που είχαν και την ευθύνη για τη διαδήλωση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Χέρμπερτ Ρόιλ (CDU) σημείωσε ότι «τέτοιου είδους εμφανής προβολή ισλαμικών επιδιώξεων δεν είχε σημειωθεί μέχρι σήμερα» και ανήγγειλε ότι θα επανεξεταστούν οι προϋποθέσεις διενέργειας διαδηλώσεων. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης, Μάρκο Μπούσμαν (FDP), τόνισε ότι πρέπει να ταυτοποιηθούν οι δράστες και να διωχθούν.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Έσσεν, η διαδήλωση είχε δηλωθεί από ιδιώτη, αλλά ο βασικός διοργανωτής ήταν προφανώς η οργάνωση “Generation Islam”, την οποία οι αρχές ασφαλείας τοποθετούν στο περιβάλλον της παν-ισλαμικής κίνησης “Hizb Ut-Tahrir” (HUT). Η οργάνωση HUT έχει απαγορευτεί στη Γερμανία από το 2003. Ο κύριος ομιλητής στην κεντρική συγκέντρωση στο Έσσεν ήταν ο ακτιβιστής, Αχμαντ Ταμίν, ηγέτης της οργάνωσης «Γενιά–Ισλαμ».

Οι διοργανωτές ενημέρωσαν αρχικά μέσω μεγαφώνων την υποχρέωση να μην αμφισβητηθεί το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, υπενθύμιση που αντιμετωπίστηκε με έντονες αποδοκιμασίες από τους συγκεντρωθέντες. Ξεκινώντας την πορεία, οι διαδηλωτές κλήθηκαν να χωριστούν σε άνδρες και γυναίκες και με αυτήν τη διάταξη – μπροστά οι άντρες και πίσω οι γυναίκες – διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης με το σύνθημα “Αλάχου Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος) ζητώντας τη δημιουργία ενός Χαλιφάτου στη Γερμανία.

DW

Ορισμένοι διαδήλωσαν με σηκωμένο το χέρι και τον δείκτη, χειρονομία η οποία είναι σύμβολο της τρομοκρατικής οργάνωσης “Ισλαμικό Κράτος”, αρκετές ασπρόμαυρες σημαίες παρέπεμπαν επίσης στο IS αναφέρει η ΕΡΤ.

Ο δήμαρχος του Έσσεν δήλωσε σοκαρισμένος από το γεγονός ότι «ισλαμιστές, αντιδημοκράτες και αντισημίτες εκμεταλλευόμενοι τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία συγκέντρωσης και έκαναν πορεία στην πόλη». Η αστυνομία του Έσσεν ανακοίνωσε θα αναλυθούν τα δεδομένα και θα ελεγχθεί «εγκληματική τους σημασία», καθώς αποδείχτηκε ότι με πρόφαση την υποστήριξη της Παλαιστίνης οι διοργανωτές είχαν πραγματοποιήσει μία θρησκευτική διαδήλωση.