ΚΟΣΜΟΣ

Bρετανία: Ο Σούνακ καρατόμησε την υπουργό Εσωτερικών μετά απο εμπρηστικές δηλώσεις για την αστυνομία

Παύθηκε η Σουέλα Μπρέιβερμαν
Παύθηκε η Σουέλα Μπρέιβερμαν
ΑΡ

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έπαυσε την υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν, στο πλαίσιο ανασχηματισμού εν όψει των γενικών εκλογών που ενδέχεται να διεξαχθούν μέσα στον επόμενο χρόνο

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ απέλυσε τον υπουργό Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν, η οποία προκάλεσε οργή επειδή κατηγόρησε την αστυνομία ότι ήταν πολύ επιεικής με τους φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές Ο Σουνάκ βρισκόταν υπό αυξανόμενη πίεση να απολύσει την Μπρέιβερμαν, μια διχαστική φιγούρα δημοφιλή στην αυταρχική πτέρυγα του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.

Σε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη επίθεση στην αστυνομία την περασμένη εβδομάδα, η Μπρέιβερμαν είπε ότι η αστυνομία του Λονδίνου αγνοούσε την παραβίαση του νόμου από «φιλοπαλαιστινιακούς όχλους». Περιέγραψε τους διαδηλωτές που ζητούσαν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ως «διαδηλωτές μίσους».

Το Σάββατο, ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτες και την αστυνομία στο Λονδίνο. Ορισμένοι κατηγόρησαν την Μπρέιβερμαν ότι βοήθησε στην ανάφλεξη των εντάσεων. Είναι η δεύτερη φορά που χάνει τη θέση της υπουργού Εσωτερικών - αφού παραιτήθηκε από την κυβέρνηση της Λιζ Τρας, παραβιάζοντας τον υπουργικό κώδικα.

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την παύση της είπε: «Ήταν το μεγαλύτερο προνόμιο της ζωής μου να υπηρετήσω ως υπουργός Εσωτερικών. Θα έχω περισσότερα να πω εν ευθέτω χρόνω». Ο Σουνάκ την επαναδιόρισε λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Συντηρητικού Κόμματος, ισχυρίστηκε ότι ο ανασχηματισμός του Σουνάκ «ενισχύει την ομάδα του στην κυβέρνηση για να δώσει μακροπρόθεσμες αποφάσεις για ένα λαμπρότερο μέλλον». Σε μια απροσδόκητη τροπή των γεγονότων, ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εθεάθη να εισέρχεται στην Ντάουνινγκ Στριτ λίγο μετά την έναρξη του ανασχηματισμού, έγραψε το Sky News

Την περασμένη εβδομάδα, η Μπρέιβερμαν έγραψε ένα άρθρο σε εφημερίδα όπου κατηγόρησε την αστυνομία ότι «παίζει φαβορί», καθώς επέκρινε τον χειρισμό της Μητροπολιτικής Αστυνομίας σε μια αμφιλεγόμενη φιλοπαλαιστινιακή πορεία για την Ημέρα Ανακωχής. Ο πρωθυπουργός δέχθηκε πιέσεις να δράσει καθώς η πρώην πλέον ΥΠΕΣ κατηγορήθηκε ότι υπονόμευσε την επιχειρησιακή ανεξαρτησία - και την εμπιστοσύνη του κοινού προς την αστυνομία.