ΚΟΣΜΟΣ

Viral η αντίδραση Μπλίνκεν στον χαρακτηρισμό «δικτάτορας» του Μπάιντεν στον Σι Τζινπίνγκ

Viral η αντίδραση Μπλίνκεν στον χαρακτηρισμό «δικτάτορας» του Μπάιντεν στον Σι Τζινπίνγκ
Screenshot

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε ξανά τον Σι Τζινπίνγκ «δικτάτορα» με τον Άντονι Μπλίνκεν να φαίνεται απογοητευμένος από τα λόγια του προέδρου των ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ ξανάρχισαν χθες Τετάρτη τον διάλογο που είχαν αφήσει μετέωρο για έναν χρόνο, αναδεικνύοντας όμως ταυτόχρονα τις αγεφύρωτες διαφορές τους, ειδικά για το ζήτημα της Ταϊβάν.

Ήταν αρκούντως αποκαλυπτικό το γεγονός ότι ο αμερικανός πρόεδρος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο, υποτίθεται γα να εξάρει τα αποτελέσματά της, έκρινε σκόπιμο να πει πως συνεχίζει πάντα να θεωρεί τον κινέζο ομόλογό του «δικτάτορα».

«Είναι δικτάτορας με την έννοια ότι κυβερνά μια χώρα, μια κομμουνιστική χώρα, όπου η μορφή διακυβέρνησης είναι εντελώς διαφορετική από τη δική μας», είπε, επαναλαμβάνοντας τον χαρακτηρισμό που είχε ήδη προκαλέσει αγανακτισμένες αντιδράσεις από πλευράς Πεκίνου.

Η συνάντηση ωστόσο εισέφερε την επανέναρξη των επαφών υψηλού επιπέδου των στρατών των δυο μεγάλων δυνάμεων, που είχαν διακοπεί για πάνω από έναν χρόνο, εξαιτίας της επίσκεψης της τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι στην Ταϊπέι.

Ο 80άρης δημοκρατικός είπε ακόμα πως οι δυο άνδρες έχουν πλέον τη δυνατότητα να σηκώσουν το τηλέφωνο και να μιλήσουν «απευθείας και άμεσα» ο ένας με τον άλλο σε περίπτωση που ενσκήψει κρίση.

Viral η αντίδραση Μπλίνκεν στον χαρακτηρισμό «δικτάτορα»

Τις τελευταίες ώρες τρεντάρει στο Twitter η συνάντηση των δύο ηγετών με το κορυφαίο θέμα να είναι η αντίδραση του Άντονι Μπλίνκεν, την ώρα που ο Μπάιντεν χαρακτήρισε δικτάτορα τον Σι Τζινπίνγκ.

Το απογοητευμένο και κατεβασμένο βλέμμα του Αμερικανού ΥΠΕΞ, έδειχνε τη δυσάρεστη έκπληξη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, μετά από πολύμηνη προσπάθεια συνάντησης των δύο μεγάλων αρχηγών.

ΥΠΕΞ Κίνας για τον χαρακτηρισμό «δικτάτορα» από τον Μπάιντεν: «Ανεύθυνη πολιτική χειραγώγηση»

Ο χαρακτηρισμός του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ ως «δικτάτορα» από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ήταν εξαιρετικά εσφαλμένος και συνιστά ανεύθυνη πολιτική χειραγώγηση, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αυτό το είδος δηλώσεων είναι εξαιρετικά εσφαλμένο και αποτελεί ανεύθυνη πολιτική χειραγώγηση. Η Κίνα αντιτίθεται κατηγορηματικά», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του υπουργείου Μάο Νινγκ.

«Υπάρχουν πάντα κακόβουλοι άνθρωποι που προσπαθούν να δημιουργήσουν ρήγμα στις σινοαμερικανικές σχέσεις και οι οποίοι δεν θα το πετύχουν», πρόσθεσε χωρίς να επεκταθεί.