ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Αναβάλλεται για ένα 24ωρο η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς - Γιατί καθυστερεί η απελευθέρωση ομήρων

Καθυστερεί η εφαρμογή της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς
Καθυστερεί η εφαρμογή της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς
ΑΡ

Η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και η συμφωνία ομήρων δεν θα πραγματοποιηθούν πριν από την Παρασκευή, λένε Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι

Ισραηλινοί και αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η τετραήμερη εκεχειρία στη Γάζα και η απελευθέρωση ομήρων δεν θα ξεκινήσει τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή (24.11), ανατρέποντας τις ελπίδες των οικογενειών ότι ορισμένοι αιχμάλωτοι θα απελευθερωθούν σήμερα Πέμπτη.

Καθώς η αναμονή συνεχιζόταν, το Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα χτυπήθηκε από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και πυροβολικό σε τουλάχιστον δύο κύματα νωρίς την Πέμπτη, ανέφεραν παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης. Οι εντάσεις αυξήθηκαν επίσης στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο νωρίς την Πέμπτη, αφού η Χεζμπολάχ είπε ότι πέντε μαχητές, συμπεριλαμβανομένου του γιου του επικεφαλής του κοινοβουλευτικού μπλοκ της ομάδας, σκοτώθηκαν.

Ο ισραηλινός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι ανέφερε ότι η απελευθέρωση τουλάχιστον 50 Ισραηλινών και ξένων ομήρων που κρατούσε η Χαμάς είναι σε καλό δρόμο, αλλά δεν θα συμβεί πριν την Παρασκευή. «Οι επαφές για την απελευθέρωση των ομήρων μας προχωρούν και συνεχίζονται συνεχώς», είπε σε δήλωση. «Η έναρξη της απελευθέρωσης θα γίνει σύμφωνα με την αρχική συμφωνία μεταξύ των πλευρών και όχι πριν από την Παρασκευή».

Πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν αργότερα ανώνυμους Ισραηλινούς αξιωματούχους που είπαν η διακοπή των εχθροπραξιών επίσης δεν θα ξεκινήσει την Πέμπτη, όπως αναμενόταν ευρέως. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αντριέν Γουάτσον είπε ότι οι τελικές λεπτομέρειες για την απελευθέρωση βρίσκονται υπό επεξεργασία. «Είναι σε καλό δρόμο και ελπίζουμε ότι η εφαρμογή θα ξεκινήσει την Παρασκευή το πρωί», δήλωσε

Δεν ήταν αμέσως σαφές τι προκάλεσε την καθυστέρηση. Η συμφωνία αναμενόταν να τεθεί σε ισχύ από την Πέμπτη. Πηγή ασφαλείας της Αιγύπτου είπε στο Reuters ότι οι διαμεσολαβητές ζήτησαν να ξεκινήσει στις 10 το πρωί (τοπική ώρα)

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Ισραήλ Kan, επικαλούμενος άγνωστο Ισραηλινό αξιωματούχο, ανέφερε ότι υπήρξε καθυστέρηση 24 ωρών επειδή η συμφωνία δεν έχει ακόμη υπογραφεί από τη Χαμάς και τον μεσολαβητή Κατάρ. Ο αξιωματούχος είπε ότι είναι αισιόδοξοι ότι η συμφωνία θα πραγματοποιηθεί μόλις υπογραφεί.

«Κανείς δεν είπε ότι θα υπάρξει απελευθέρωση αύριο, εκτός από τα μέσα ενημέρωσης... Έπρεπε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν έχει προγραμματιστεί απελευθέρωση πριν από την Παρασκευή, λόγω της αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των ομήρων», ανέφερε ο σταθμός, επικαλούμενος πηγή από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η καθυστέρηση είναι ένα πλήγμα για τις οικογένειες που βιάζονται να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα να επιστρέφουν στα σπίτια τους και για τους περισσότερους από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας που υφίστανται ανηλεείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς καθώς και έλλειψη τροφίμων, νερού και ενέργειας.

Η πολύπλοκη και προσεκτικά χορογραφημένη συμφωνία οδήγησε τους μαχητές του Ισραήλ και της Χαμάς να συμφωνήσουν μια τετραήμερη εκεχειρία, κατά τη διάρκεια της οποίας τουλάχιστον 50 από τους ομήρους που είχαν συλληφθεί στις φονικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου θα απελευθερωθούν. Ανάμεσά τους, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένης της τρίχρονης Aμπιγκέϊλ Μορ Ίνταν που έχασε και τους δύο γονείς της στης επιθέσεις της Χαμάς.

Με τη σειρά του, το Ισραήλ θα απελευθερώσει τουλάχιστον 150 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές και θα επέτρεπε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στην παράκτια επικράτεια μετά από εβδομάδες βομβαρδισμών, σφοδρών μαχών και ασφυκτικής πολιορκίας. Για κάθε 10 επιπλέον ομήρους που απελευθερώνονται, θα υπάρχει μια επιπλέον ημέρα «παύση» στις εχθροπραξίες, σύμφωνα με έγγραφο της ισραηλινής κυβέρνησης.

Υπολογίζεται ότι 240 όμηροι συνελήφθησαν από τη Χαμάς και άλλους Παλαιστίνιους ένοπλους κατά τη διάρκεια αιματηρών επιδρομών στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, οι οποίες πιστεύεται ότι σκότωσαν 1.200 ανθρώπους, κυρίως πολίτες. Η επίθεση-σοκ προκάλεσε μια ισραηλινή επίθεση στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς, η οποία σύμφωνα με τις αρχές λένε ότι έχει σκοτώσει περισσότερους από 14.000 ανθρώπους. Οι περισσότερες απώλειες και από τις δύο πλευρές λέγεται ότι είναι άμαχοι, αν και οι ακριβείς απολογισμοί δεν μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητα.

Ο Νετανιάχου υποστήριξε τη συμφωνία με τη Χαμάς –με μεσολάβηση του Κατάρ, των ΗΠΑ και της Αιγύπτου– αλλά υποσχέθηκε ότι θα είναι προσωρινή και δεν θα τερματίσει την εκστρατεία καταστροφής της Χαμάς. «Κερδίζουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι την απόλυτη νίκη», είπε την Τετάρτη, δεσμευόμενος να εξασφαλίσει το Ισραήλ από τις απειλές που προέρχονται από τη Γάζα και τον Λίβανο, όπου ζουν μαχητές της Χεζμπολάχ που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Στο νότιο Λίβανο, ο Αμπάς Ράαντ, γιος του Μοχάμεντ Ράαντ, επικεφαλής του κοινοβουλευτικού μπλοκ της Χεζμπολάχ, «μαρτύρησε στο δρόμο προς την Ιερουσαλήμ», ανέφερε η ομάδα σε μια δήλωση - η φράση που χρησιμοποιεί για να ανακοινώσει τον θάνατο των μελών της λόγω στα ισραηλινά πυρά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου. Πηγή κοντά στην οικογένεια είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο γιος του και άλλοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα σε σπίτι στο Μπέιτ Γιαχούν, στο νότιο Λίβανο.

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, τα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ βιώνουν σχεδόν καθημερινές ανταλλαγές πυρών, εγείροντας φόβους ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα πυροδοτήσει ευρύτερη σύρραξη.