ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Απορρίφθηκε αγωγή μετανάστη που ισχυρίστηκε ότι έπεσε θύμα pushback στο Αιγαίο

metanastes

Οι  αποδείξεις που προσκόμισε ότι υπήρξε θύμα pushback από το Λιμενικό κρίθηκαν ανεπαρκείς

Απορρίφθηκε αγωγή Σύρου μετανάστη από δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία ζητούσε αποζημίωση 500.000 ευρώ γιατί όπως ισχυρίστηκε έπεσε θύμα θύμα pushback από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα.

Όπως υποστήριξε, έφτασε στην Ελλάδα από την Τουρκία για να ζητήσει άσυλο, αλλά την ίδια μέρα στάλθηκε πίσω στη θάλασσα.

Σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής τον περισυνέλεξε και τον μετέφερε στην Τουρκία .

Ενώ βρισκόταν στη θάλασσα, ιδιωτικό ερευνητικό αεροσκάφος, το οποίο πετούσε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), εκτέλεσε επανειλημμένως πτήσεις πάνω από την περιοχή όπου βρισκόταν, υποστήριξε.

Επειδή ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να ζητήσει άσυλο στην Τουρκία, διαβιούσε υπό καθεστώς παρανομίας με κίνδυνο επαναπροώθησης στη Συρία.

Με την αγωγή του ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Σύρος υπήκοος ζήτησε η Frontex να του καταβάλει 500.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη λόγω παράνομων μέτρων που φέρονται να έλαβαν σε βάρος του οι ελληνικές αρχές.

Με τη διάταξή του, το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε την αγωγή ως αβάσιμη, με το σκεπτικό ότι δεν αποδείχθηκε το υποστατό της προβαλλόμενης ζημίας.

Ειδικότερα, το Γενικό Δικαστήριο κρίνει ότι οι προσκομισθείσες αποδείξεις είναι προδήλως ανεπαρκείς για να αποδείξουν, κατά τρόπο πειστικό, την παρουσία και την εμπλοκή του Σύρου υπηκόου στο επίμαχο περιστατικό. Κατά συνέπεια, είναι πρόδηλο ότι μία από τις προϋποθέσεις για τη στοιχειοθέτηση εξωσυμβατικής ευθύνης του Frontex, και συγκεκριμένα το υποστατό της προβληθείσας ζημίας, δεν πληρούται.