ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Φρουρός κατέρρευσε στην κηδεία της δικαστή Ντέι Ο Κόνορ ενώ φυλούσε το φέρετρό της (vid)

ΗΠΑ: Φρουρός κατέρρευσε στην κηδεία της δικαστή Ντέι Ο Κόνορ ενώ φυλούσε το φέρετρό της (vid)

Γυναίκα φρουρός κατέρρευσε την ώρα που φυλούσε το φέρετρο της πρώτης γυναίκας στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, Σάντρα Ντέι Ο' Κόνορ

Σοκ στην κηδεία της πρώην ανώτατου δικαστή των ΗΠΑ, Σάντρα Ντέι Ο’ Κόνορ όταν μια φρουρός κατέρρευσε ενώ φυλούσε το φέρετρό της. Στη live μετάδοση φαίνεται η γυναίκα να προσπαθεί να μείνει όρθια ωστόσο έχασε τις αισθήσεις της και λιποθύμησε.

Η κηδεία της Ανώτατης Δικαστή πραγματοποιήθηκε χθες και ξεκίνησε από την κεντρική αίθουσα του Ανώτατου Δικαστηρίου όπου το παρών έδωσαν πολλοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και η Καμάλα Χάρις.

Στο βίντεο καταγράφεται η σοκαριστική στιγμή της λιποθυμίας με τους συναδέλφους φρουρούς να τρέχουν στη γυναίκα και τους υπόλοιπους να μένουν μπροστά από το φέρετρο με την αμερικανική σημαία.

H Ο’Κόνορ πέθανε στο Φοίνιξ ενώ τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Η Ο'Κόνορ διορίστηκε τον πρώην πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν το 1981 και υπηρέτησε για περισσότερα από 24 χρόνια μέχρι την αποχώρησή της το 2006.

Σε ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Τζον Ρόμπερτς χαρακτήρισε τη δικαστή Ο'Κόνορ «κόρη των νοτιοδυτικών πολιτειών της Αμερικής, η οποία χάραξε μια ιστορική διαδρομή ως η πρώτη γυναίκα δικαστής του έθνους μας».

Η Ο'Κόνορ είχε γεννηθεί στο Ελ Πάσο του Τέξας και μεγάλωσε στο ράντσο της οικογένειάς της κοντά στο Ντάνκαν της Αριζόνα, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Έλαβε το πτυχίο της από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και η πρώτη της δουλειά ήταν να εργαστεί χωρίς αμοιβή για εισαγγελέα της κομητείας στο Σαν Ματέο της Καλιφόρνιας. «Κανένας δεν μου έδωσε δουλειά και αυτό ήταν πολύ εκνευριστικό, επειδή τα πήγαινα πολύ καλά στη σχολή και οι άνδρες συμφοιτητές μου δεν είχαν κανένα πρόβλημα», έλεγε το 2011.

Σταδιακά πήρε δικαστικά αξιώματα στην Καλιφόρνια και την Αριζόνα ενώ το 1969 διορίστηκε στη Γερουσία της Αριζόνας όπου επανεξελέγη για δύο διετείς θητείες. Ήταν η πρώτη γυναίκα στις ΗΠΑ που διετέλεσε επικεφαλής της πλειοψηφίας σε πολιτειακή γερουσία.

Το 1974 εγκατέλειψε την κομματική πολιτική και εξελέγη στο Ανώτατο Δικαστήριο της κομητείας Μαρικόπα, πριν διοριστεί στο Εφετείο της Αριζόνα το 1979. Ήταν επιλογή του Ρέιγκαν για το Ανώτατο Δικαστήριο. Ο διορισμός της εγκρίθηκε από τη Γερουσία με 99-0.