ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΜΑΚΕΛΑΡΗΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΥΡ

ΚΟΣΜΟΣ

Ασύλληπτο μακελειό στην Πράγα με 15 νεκρούς - Οι αρχές αναζητούσαν για τρεις ώρες τον 24χρονο

Ασύλληπτο μακελειό στην Πράγα με 15 νεκρούς - Οι αρχές αναζητούσαν για τρεις ώρες τον 24χρονο

Πράγα: Ένας 24χρονος φοιτητής σκότωσε 15 ανθρώπους στο περίβλεπτο Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας και λίγο μετά βρέθηκε νεκρός στον ίδιο χώρο, ανακοίνωσαν οι αρχές, έχοντας αποκλείσει το ενδεχόμενο να επρόκειτο για μια επίθεση «διεθνούς τρομοκρατίας». Ο δράστης ήταν ο βασικός ύποπτος για τον θάνατο του πατέρα του.

Σοκ έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο η μαζική δολοφονία φοιτητών στην Πράγα από έναν νεαρό συμφοιτητή τους. Ήταν η χειρότερη μαζική δολοφονία στην Τσεχία από το 1993, όταν η χώρα έγινε ανεξάρτητο κράτος.

Βίντεο ντοκουμέντο

Βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποτυπώνουν την φρίκη που έζησαν τα θύματα ενώ ο μακελάρης από ένα μπαλκόνι πυροβολούσε εντός αλλά και εκτός της σχολής.

Δράστης ήταν ο 24χρονος φοιτητής της σχολής, David Kozak.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με βαρύ οπλισμό, κινητοποιήθηκαν όταν ξεκίνησε η επίθεση, στο ιστορικό κέντρο της τσεχικής πρωτεύουσας. Πολλά κτήρια εκκενώθηκαν και ζητήθηκε από τους κατοίκους να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Η επίθεση σημειώθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, πολύ κοντά σε σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα, όπως η Γέφυρα του Καρόλου, του 14ου αιώνα.

«Τίποτα δεν υποδηλώνει ότι το έγκλημα συνδέεται με διεθνή τρομοκρατία», είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ράκουσαν.

Οι αρχές τον έψαχναν τρεις ώρες πριν το μακελειό - Είχε σκοτώσει τον πατέρα του

Ο μακελάρης της Πράγας ήταν ο νούμερο ένα ύποπτος της δολοφονίας του πατέρα του.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι αρχές να σημάνουν τρεις ώρες πριν την τραγωδία συναγερμό για τον εντοπισμό του.

Συγκεκριμένα, η αστυνομία, σύμφωνα με το BBC, άρχισε τις έρευνες για τον 24χρονο ένοπλο, ο οποίος ήταν φοιτητής στη Σχολή Καλών Τεχνών στο πανεπιστήμιο, τρεις ώρες πριν γίνει η φονική επίθεση, αφού ο πατέρας του βρέθηκε νεκρός σε χωριό δυτικά της Πράγας.

Τον έψαχναν σε λάθος κτήριο

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που ανακοίνωσε ο αρχηγός της τσεχικής αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ, 15 άνθρωποι είναι νεκροί (ανάμεσά τους και ο δράστης) και τουλάχιστον 24 τραυματίστηκαν. Οι εννέα από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ο αρχηγός της τσεχικής αστυνομίας ανέφερε μεταξύ άλλων στους δημοσιογράφους ότι οι αστυνομικοί αναζητούσαν τον 24χρονο προτού εκείνος εξαπολύσει την επίθεσή του στο πανεπιστήμιο, όταν βρέθηκε νεκρός ο πατέρας του στο χωριό Χόστουν, στα δυτικά της Πράγας.

Αστυνομικοί ερεύνησαν πρώτα το κτήριο της Σχολής Καλών Τεχνών, όπου ο φοιτητής επρόκειτο να παρακολουθήσει ένα μάθημα. Όμως εκείνος είχε πάει σε ένα άλλο, γειτονικό κτήριο και δεν τον βρήκαν εγκαίρως.

«Στις 13:59 λάβαμε τις πρώτες πληροφορίες για τους πυροβολισμούς» είπε ο Βόντρασεκ, προσθέτοντας ότι η μονάδα ταχείας επέμβασης έφτασε στον χώρο μέσα σε 12 λεπτά.

Ο αρχηγός της τσεχικής αστυνομίας ανέφερε παράλληλα πως «στις 14:20, οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση μας είπαν ότι είδαν το ασάλευτο σώμα του δράστη», για να καταλήξει ότι ο 24χρονος αυτοκτόνησε.

Σφαγή με «έμπνευση» από τη Ρωσία

Επικαλούμενος μια έρευνα σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Βόντρασεκ είπε ότι ο δράστης «εμπνεύστηκε» την επίθεση από μια «παρόμοια περίπτωση που σημειώθηκε στη Ρωσία το φθινόπωρο», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος», υπογράμμισε.

Κανείς από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση δεν τραυματίστηκε. Οι αρχές δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη την ταυτοποίηση των θυμάτων επειδή οι πυροτεχνουργοί δεν έχουν ολοκληρώσει την έρευνά τους στους χώρους του πανεπιστημίου.

Η αστυνομία εκκένωσε το πανεπιστήμιο, χρησιμοποιώντας ως προσωρινό καταφύγιο μια αίθουσα συναυλιών, στην απέναντι πλευρά του δρόμου.

Τα τελευταία μηνύματα του δράστη στο Telegram - «Πάντα ήθελα να σκοτώνω»

Σε ένα μήνυμα που έχει κυκλοφορήσει στα μέσα της Τσεχίας, ο δράστης φέρεται να είχε προαναγγείλει την επίθεση σε εκπαιδευτικό ίδρυμα.

«Θέλω να κάνω επίθεση σε σχολείο και πιθανόν να αυτοκτονήσω. Η Alina Afanaskina με βοήθησε. Πάντα ήθελα να σκοτώνω, νόμιζα θα γίνω μανιακός στο μέλλον. Ήταν πιο επικερδές να κάνω μαζική επίθεση από κατά συρροήν. Κάθισα, περίμενα, ονειρεύτηκα» φέρεται να είχε γράψει μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται πως η Alina στην οποία αναφέρεται, είναι η 14χρονη δράστις που στις 7 Δεκεμβρίου 2023 επιτέθηκε και πυροβόλησε σε σχολείο στο Bryansk της Ρωσίας όπου δύο μαθητές σκοτώθηκαν και άλλοι 5 τραυματίστηκαν πριν αυτοκτονήσει η ένοπλη.

Σοκαρισμένος δηλώνει ο Τσέχος πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Πετρ Πάβελ δήλωσε «σοκαρισμένος» από την επίθεση ενόπλου στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα, που άφησε πίσω της 15 νεκρούς, μεταξύ των οποίων τον δράστη, καθώς και δεκάδες τραυματίες.

«Είμαι σοκαρισμένος από αυτά τα γεγονότα... Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων των πυροβολισμών», δήλωσε με ανάρτηση στο Χ (πρώην twitter) ο Πάβελ, ο οποίος ολοκληρώνει διήμερη επίσκεψη στο Παρίσι.

Σχετικές ειδήσεις