ΚΟΣΜΟΣ

Τσεχία: Ημέρα εθνικού πένθους - Με θήκη κιθάρας μετέφερε τα όπλα ο μακελάρης

Τσεχία: Ημέρα εθνικού πένθους - Με θήκη κιθάρας μετέφερε τα όπλα ο μακελάρης

Ανατριχιαστικές είναι οι λεπτομέρειες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη μαζική δολοφονία στην Πράγα

Μέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε η σημερινή στην Τσεχία για το μακελειό με τους 14 νεκρούς που προκάλεσε 24χρονος φοιτητής, ο οποίος πυροβολούσε αδιακρίτως στο πλήθος μέσα από χώρους του πανεπιστημίου στην Πράγα.

Οι λεπτομέρειες για τη μαζική δολοφονία είναι ανατριχιαστικές.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, ο 24χρονος τις τελευταίες ημέρες πήγαινε στο Πανεπιστήμιο κρατώντας συνεχώς μία θήκη κιθάρας, με την οποία μετέφερε τα όπλα, προετοιμάζοντας έτσι το απάνθρωπο έγκλημα.

Γείτονες του Ντέιβιντ Κόζακ, λένε ότι μαζί με τον πατέρα, θα είχε σκοτώσει και τη μητέρα του, η οποία σώθηκε επειδή της τηλεφώνησαν από τη δουλειά και έφυγε από το σπίτι. Η μητέρα του δράστη βρίσκεται σε σοβαρό σοκ και είναι υπό την επίβλεψη ψυχολόγων, ενώ της χορηγούνται ηρεμιστικά, σύμφωνα με τα τσεχικά μέσα.

Το χρονικό του μακελειού

Βίντεο από κάμερα σώματος αστυνομικού, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία καταγράφει καρέ-καρέ την έφοδο των Ειδικών Δυνάμεων στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, ενώ ο Ντέιβιντ Κόζακ σπέρνει τον θάνατο από το μπαλκόνι της Σχολής Καλών Τεχνών.

Ο μακελάρης ξεκίνησε να πυροβολεί αδιακρίτως από τον 4ο όροφο της Φιλοσοφικής Σχολής, εκτελώντας εν ψυχρώ 12 από τα συνολικά 14 θύματά του. Στη συνέχεια βγήκε στο γωνιακό μπαλκόνι, έστησε το πολεμικού τύπου τουφέκι του και άρχισε να πυροβολεί ανεξέλεγκτα στον δρόμο. Δύο ακόμη άνθρωποι έπεσαν νεκροί, ενώ 25 άτομα έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων τα 9 είναι σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομεία της Πράγας.

Φοιτητές σε απόγνωση βγήκαν σε ένα περβάζι και έπεσαν σε μπαλκόνι του πανεπιστημίου, για να γλιτώσουν από τα πυρά. «Αυτές ήταν οι εικόνες στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου. Σε απόγνωση, φοιτητές προσπαθούν να γλιτώσουν, πάνω σε ένα περβάζι. Δεν διστάζουν να πέσουν στο κενό, καθώς ο φόβος τους είναι μεγάλος για τον ένοπλο, που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά, στην ταράτσα», μετέδωσε το δελτίο του BBC.

Ο 24χρονος φοιτητής έβαλε τέλος και στη δική του ζωή, στρέφοντας το όπλο προς το μέρος του, ενώ οι αστυνομικοί εντόπισαν τη σορό του στο μπαλκόνι. Ένα ολόκληρο οπλοστάσιο υπήρχε στους γύρω χώρους.

Είχε σκοτώσει ξανά

Σύμφωνα με τις τσεχικές Αρχές, ο Ντέιβιντ Κόζακ είχε ξεκινήσει την δολοφονική του δράση μία εβδομάδα πριν, σκοτώνοντας έναν 32χρονο άνδρα και την δύο μηνών κόρη του. Η βαλλιστική εξέταση όπλου που βρέθηκε στο σπίτι του δράστη, έδειξε ότι ταιριάζει με τις σφαίρες που βρέθηκαν στα θύματα της διπλής δολοφονίας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας στο σπίτι του, σύμφωνα με το MEGA, η αστυνομία βρήκε μία αυτοσχέδια βόμβα στο κελάρι. Καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για τα κίνητρα του δράστη, εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός Πιετρ Φιάλα, αφήνουν κεριά και λουλούδια έξω από το Πανεπιστήμιο στη μνήμη των θυμάτων.

Ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει πως μετά το πέρας των γιορτών αλλαγές στο σύστημα καθώς ο μακελάρης φαίνεται πως κατείχε νομίμως τα όπλα που βρέθηκαν στο κρησφύγετο όσο και πάνω του. Κάτι που σημαίνει πως πέρασε όλα τα ψυχολογικά τεστ.