ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: 50 ζευγάρια είπαν το «ναι» σε μαζική γαμήλια τελετή για να μειώσουν τα έξοδα

Mαζικός γάμος στο Αφγανιστάν
Mαζικός γάμος στο Αφγανιστάν

Δεκάδες ζευγάρια από το Αφγανιστάν παντρεύθηκαν σε μία μαζική τελετή, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα έξοδα

Μια μαζική γαμήλια τελετή στην οποία συμμετείχαν 50 ζευγάρια πραγματοποιήθηκε στο Αφγανιστάν. Ανάλογες τελετές έχουν γίνει πιο κοινές τα τελευταία χρόνια καθώς τα ζευγάρια χαμηλού εισοδήματος προσπαθούν να αποφύγουν το αστρονομικό κόστος ενός παραδοσιακού γάμου. Οι μέλλουσες νύφες έμειναν σε μια ξεχωριστή πτέρυγα και εμφανίστηκαν μόνο μετά το γεύμα, αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η εκδήλωση στην Καμπούλ, διοργανώθηκε από μια φιλανθρωπική οργάνωση η οποία παρείχε επίσης στους νεόνυμφους ένα δώρο, όπως ένα χαλί και οικιακές συσκευές για να ξεκινήσουν τον έγγαμο βίο τους. Στην τελετή χαμηλών τόνων μίλησε στέλεχος του υπουργείου Προαγωγής της Αρετής.

Διαβάστηκαν στίχοι από το Κοράνι, καθώς ο χορός και η μουσική παραμένουν ουσιαστικά απαγορευμένα από τους ηγέτες των Ταλιμπάν στη χώρα από τότε που επέστρεψαν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021. Στη συνέχεια, οι νύφες και οι γαμπροί μεταφέρθηκαν με αυτοκίνητα διακοσμημένα με πράσινες κορδέλες και κόκκινα πλαστικά τριαντάφυλλα σε μορφή καρδιών.

Ο Ρουχουλάχ Ρεζαγί 18 ετών, εξήγησε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά έναν γάμο. «Ένας παραδοσιακός γάμος θα μας κόστιζε τουλάχιστον 2.800 έως 3.600 δολάρια, αλλά έτσι το κόστος θα είναι πολύ μικρότερο», είπε.

Ο νεαρός άνδρας, μέλος της σιιτικής, μουσουλμανικής μειονότητας Χαζάρα από την επαρχία Γκορ κερδίζει ελάχιστα χρήματα την ημέρα κάνοντας διάφορες δουλειές, λέει το πρακτορείο. «Καλέσαμε 35 άτομα από τις δύο οικογένειές μας, διαφορετικά θα ήταν 300 με 400», πρόσθεσε. Για μερικούς από τους μελλοντικούς γαμπρούς η αναμονή ήταν μεγάλ, σημειώνει το AFP.

«Περίμενα αυτή την ημέρα εδώ και τρία χρόνια», είπε ο Σαμιουλάχ Ζαμάνι, 23 ετών, αγρότης από την επαρχία Καμπούλ. «Ανυπομονώ να τη δω».