ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Έντονη ανησυχία για τον αυξημένο αριθμό Παλαιστίνιων δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα

ΟΗΕ: Έντονη ανησυχία για τον αυξημένο αριθμό Παλαιστίνιων δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα

Τουλάχιστον 72 δημοσιογράφοι και επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, στη συντριπτική πλειοψηφία τους Παλαιστίνιοι, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς

Την «ιδιαίτερη ανησυχία της» εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφορικά με τον «αυξημένο απολογισμό» των Παλαιστίνιων δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τον θάνατο δύο ακόμη δημοσιογράφων την Κυριακή.

«Οι δολοφονίες όλων των δημοσιογράφων» συμπεριλαμβανομένων των Χάμζα Ουάελ Νταχντού και Μουστάφα Θουράγια κατά τη διάρκεια πλήγματος που αποδίδεται στον ισραηλινό στρατό, «πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς κιαι ανεξάρτητης έρευνας για να διασφαλιστεί ο αυστηρός σεβασμός του διεθνούς δικαίου και οι παραβιάσεις πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο δίωξης», υπογράμμισε η Ύπατη Αρμοστεία στην πλατφόρμα Χ.

Με τους δύο αυτούς θανάτους, τουλάχιστον 72 δημοσιογράφοι και επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, στη συντριπτική πλειοψηφία τους Παλαιστίνιοι, έχουν σκοτωθεί μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, σύμφωνα με την Επιτροπή για την προστασία των δημοσιογράφων.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δύο Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι του σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα στο αυτοκίνητό τους στη Λωρίδα της Γάζας, κατηγορώντας τον ισραηλινό στρατό ότι “στοχεύει” τους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους.

Ο Χάμζα Ουάελ Νταχντού, δημοσιογράφος του δικτύου Al Jazeera, και ο συνάδελφός του Μουστάφα Θουράγια, ανεξάρτητος εικονολήπτης που συνεργαζόταν με το δίκτυο του Κατάρ όπως και με το Γαλλικό Πρακτορείο και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν στο αυτοκίνητό τους και κατευθύνονταν στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού εδάφους, για να “κάνουν τη δουλειά τους”, δήλωσε το Al Jazeera. Ένας τρίτος δημοσιογράφος που ταξίδευε μαζί τους, ο Χάζεμ Ρατζάμπ, τραυματίστηκε σοβαρά.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «χτύπησε έναν τρομοκράτη που ήταν στο τιμόνι μιας ιπτάμενης συσκευής και συνιστούσε απειλή για τα στρατεύματα», προσθέτοντας ότι έχει «λάβει γνώση των πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες, κατά τη διάρκεια του πλήγματος, άλλοι δύο ύποπτοι που βρίσκονταν στο ίδιο όχημα επίσης επλήγησαν επίσης».

Το Ισραήλ ορκίστηκε να καταστρέψει τη Χαμας, το ισλαμιστικό κίνημα που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, μετά την χωρίς προηγούμενο επίθεσή του εναντίον του ισραηλινού εδάφους στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.140 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται στον ισραηλινό απολογισμό.

Οι αδιάκοποι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας μετρούν ήδη περισσότερους από 23.000 νεκρούς, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί “τρομοκρατική οργάνωση” από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.