ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνεται η ένταση στην Υεμένη - ΗΠΑ, Βρετανία και σύμμαχοι ετοιμάζονται να χτυπήσουν τους Χούτι

Κλιμακώνεται η ένταση στην Υεμένη - ΗΠΑ, Βρετανία και σύμμαχοι ετοιμάζονται να χτυπήσουν τους Χούτι
AP Photo

Ερυθρά Θάλασσα: Η στρατιωτική συμμαχία των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ετοιμάζει πλήγματα σε στρατηγικά σημεία των Χούτι στην Υεμένη – Αναμένεται δήλωση από τον Τζο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, θα προχωρήσει μέσα στις επόμενες ώρες σε δήλωση για τις σχεδιαζόμενες αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων των Χούτι στην Υεμένη.

Τα πλήγματα σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται σύντομα, ενώ θα ακολουθήσει σειρά δηλώσεων από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλους διεθνείς συμμάχους.

Ετοιμασίες και στη Βρετανία

Το βράδυ της Πέμπτης ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο ώστε να ενημερώσει τους υπουργούς τους για πιθανές βρετανικές και αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά των ανταρτών Χούτι.

Μάλιστα, ο Ρίσι Σούνακ ενημέρωσε μεταξύ άλλων και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ «για πιθανή στρατιωτική δράση», όπως επισημαίνουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα ο Ρίσι Σούνακ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις επιθέσεις των Χούτι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ συζήτησαν για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι επιθέσεις αυτές στην παγκόσμια ναυτιλία, συμπεριλαμβανομένης της διώρυγας του Σουέζ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να αναλαμβάνει δράση για την υπεράσπιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και την προστασία των ανθρώπων που βρίσκονται στη θάλασσα».