ΚΟΣΜΟΣ

Γκουτέρες: «Πρέπει να αναγνωρίσουν όλοι το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να αποκτήσει κράτος»

Γκουτέρες: «Πρέπει να αναγνωρίσουν όλοι το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να αποκτήσει κράτος»
AP.

Κάθε «άρνηση» αυτού του δικαιώματος είναι «απαράδεκτη», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να οικοδομήσει το δικό του κράτος πρέπει να αναγνωρισθεί από όλους» και κάθε «άρνηση του δικαιώματος αυτού είναι «απαράδεκτη», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στη σημερινή (20/01) του ομιλία, στη Σύνοδο των Αδεσμεύτων Χωρών, στην Ουγκάντα.

«Η άρνηση να γίνει δεκτή η λύση των δύο κρατών για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, καθώς και η άρνηση του δικαιώματος ενός κράτους για τον παλαιστινιακό λαό είναι απαράδεκτες», ανέφερε ο κ. Γκουτέρες, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο «θα παρατείνει επ’ αόριστον μία σύγκρουση που έχει εξελιχθεί σε σημαντική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, που επιδεινώνει την πόλωση και υποκινεί τους εξτρεμιστές σε όλον τον κόσμο».

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξεκίνησε μετά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.140 άνθρωποι, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν πολίτες.

Από τότε, στη Λωρίδα της Γάζας, οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ξεπερνούν τις 24.600 – γυναίκες, παιδιά και έφηβοι στην πλειονότητά τους.

Σχετικές ειδήσεις