ΚΟΣΜΟΣ

Ναβάλνι: Θρίλερ με τη σορό του - Το μυστηριώδες κονβόι και ο «Πολικός Λύκος» της Σιβηρίας

Μυστήριο με τον θάνατο του Ναβάλνι
Μυστήριο με τον θάνατο του Ναβάλνι
ΑΡ

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, σφοδρός επικριτής του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, πέθανε στην απομακρυσμένη φυλακή της Αρκτικής οπου εξέτιε ποινή φυλάκισης 19 ετών. Τρία 24ωρα μετά τον θάνατό του, συνεχίζεται το θρίλερ με τη σορό του 47χρονου αντιφρονούντα

Οι σύμμαχοι του Αλεξέι Ναβάλνι κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι «καλύπτει τα ίχνη του», καθώς, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του ηγέτη της αντιπολίτευσης στη φυλακή, δεν έχει γίνει γνωστό πού βρίσκεται η σορός του και τι μπορεί να αποκαλύψει για το πώς πέθανε.

Η μητέρα του Ρώσου αντιφρονούντα, Λιουντμίλα Ναβάλναγια, και ο δικηγόρος του ταξίδεψαν το Σαββατοκύριακο στη διαβόητη ποινική αποικία «Πολικός Λύκος Polar IK-3 στο βόρειο τμήμα της Ρωσίας στην Αρκτική, όπου ο Nαβάλνι κρατείτο από πέρυσι, για να παραλάβουν τη σορό του, αλλά έλαβαν αντικρουόμενες πληροφορίες από διάφορα ιδρύματα για το πού βρίσκεται και έφυγαν χωρίς αποτέλεσμα

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση στη Ρωσία επειδή συμμετείχαν σε αγρυπνίες για τον 47χρονο και, καθώς η οργή για τον θάνατό του αυξάνεται, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ είπε ότι η χήρα του Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, θα απευθυνθεί σήμερα Δευτέρα (19/2) στους 27 υπουργούς Εξωτερικών του μπλοκ. Δημοσίευσε το μήνυμα «Σ’ αγαπώ» στο Instagram την Κυριακή, μαζί με μια φωτογραφία της ίδιας και του συζύγου της. Δυτικοί ηγέτες έχουν πει ότι θεωρούν το Κρεμλίνο υπεύθυνο για τον θάνατό του.

«Καλύπτουν τα ίχνη τους»

Η Λιουντμίλα, η οποία σε αντίθεση με τη Γιούλια και τα παιδιά του Ναβάλνι, παραμένει στη Ρωσία, ενημερώθηκε αρχικά ότι το σώμα του γιου της είχε μεταφερθεί στο Σαλεχάρντ, την πόλη κοντά στο συγκρότημα των φυλακών, αλλά όταν έφτασε στο νεκροτομείο το Σάββατο ήταν κλειστό. «Μας βάζουν να κάνουμε κύκλους και καλύπτουν τα ίχνη τους», είπε η εκπρόσωπος του Nαβάλνι, Κίρα Γιαρμίς.

Ο Iβάν Ζντάνοφ, ο οποίος διευθύνει το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς του Nαβάλνι είπε ότι ο δικηγόρος και η μητέρα του ενημερώθηκαν επίσης ότι η αιτία του θανάτου του ήταν «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου» - ένας ασαφής όρος για μια σειρά από καρδιακές παθήσεις που προκαλούν ξαφνική καρδιακή ανακοπή και θάνατο.

Η Novaya Gazeta Europe, ένα ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο, επικαλούμενο άγνωστες πηγές ανέφερε ότι η σορός του Ναβάλνι μεταφέρθηκε την Κυριακή στο νεκροτομείο του νοσοκομείου της περιοχής Σάλεχαρντ.

Ένας τραυματιοφορέας στην υπηρεσία ασθενοφόρων του Σάλεχαρντ είπε στη Novaya Gazeta ότι οι συνάδελφοί του που θεράπευαν τον Nαβάλνι είπαν ότι το σώμα του είχε σημάδια από μώλωπες που παραπέμπουν σε επιληπτικές κρίσεις, καθώς και ίχνη από απόπειρες μάλαξης στην καρδιά. Ωστόσο, ένας υπάλληλος στο νεκροτομείο διέψευσε τις αναφορές, λέγοντας στο Reuters ότι το σώμα του Ναβάλνι δεν είχε φτάσει.

Οι αντικρουόμενες αναφορές προστέθηκαν στην παρατεταμένη αβεβαιότητα για τις τελευταίες ώρες του Ναβάλνι, καθώς οι σύμμαχοί του ζήτησαν από τη Μόσχα να δώσει περισσότερες πληροφορίες. «Τα πάντα εκεί είναι καλυμμένα με κάμερες στην αποικία. Κάθε βήμα που έκανε κινηματογραφούνταν από όλες τις οπτικές γωνίες όλα αυτά τα χρόνια. Κάθε υπάλληλος έχει μια συσκευή εγγραφής βίντεο», έγραψε στο X ο στενότερος σύμμαχος του Ναβάλνι, Λεονίντ Βολκόφ

«Σε δύο ημέρες, δεν έχει διαρρεύσει ή δημοσιευτεί ούτε ένα βίντεο. Δεν υπάρχει χώρος για αβεβαιότητα εδώ», πρόσθεσε. Οι αρχές των φυλακών της Ρωσίας ανέφεραν την Παρασκευή ότι ο Ναβάλνι αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά από μια βόλτα και σύντομα έχασε τις αισθήσεις του στη φυλακή. Έφτασε ασθενοφόρο, αλλά δεν μπόρεσε να τον επαναφέρει υποστήριξε η υπηρεσία, προσθέτοντας ότι η αιτία του θανάτου του διερευνάται ακόμη.

Εν τω μεταξύ, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν χθες (18/2) σε ολόκληρη τη Ρωσία για να αποτίσουν τα σέβη τους και να καταθέσουν λουλούδια σε αυτοσχέδιους χώρους πένθους για το Ναβάλνι. «Το να έρθουμε εδώ για να πούμε αντίο είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε. Νιώθω ότι έχουμε απογοητεύσει τον Ναβάλνι. Επιτρέψαμε να συμβεί αυτό», είπε η Οξάνα, μια φοιτήτρια στη Μόσχα που έφερε λουλούδια στο Τείχος της Θλίψης, ένα μνημείο στα θύματα των πολιτικών διώξεων κατά την περίοδο του Στάλιν.

Το μυστηριώδες κονβόι

Το μυστήριο εντείνουν οι πληροφορίες για ένα κονβόι με τέσσερα οχήματα που φαίνεται να διασχίζει τα μεσάνυχτα της 16ης Φεβρουαρίου το πέρασμα πάνω από τον παγωμένο ποταμό Ομπ. Αποτελείται από δύο περιπολικα, ένα γκρι σεντάν και ένα μίνιμπας με δύο χαρακτηριστικές πράσινες γραμμές στο πλάι που αποκαλύπτουν ότι ανήκει στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών της Ρωσίας. Τα οχήματα κινούνται με μικρότερη ταχύτητα από τα άλλα αμάξια στον δρόμο

Στο βίντεο που φέρνει στη δημοσιότητα το ρωσικό ανεξάρτητο μέσο Mediazona, το κονβόι εμφανίζεται να κινείται στον μοναδικό δρόμο που ενώνει το Λαμπιτνάνγκι (την πλησιέστερη πόλη στη σωφρονιστική αποικία «Πολικός Λύκος με το Σάλεχαρντ, στη βόρεια Σιβηρία, που απέχει περίπου 50 χλμ από τη φυλακή.

Μετά από εκτεταμένη έρευνα που περιλάμβανε την εξέταση πολλών ωρών οπτικού υλικού, η ιστοσελίδα θεωρεί πολύ πιθανό το συγκεκριμένο κονβόι να μετέφερε τη σορό του 47χρονου δικηγόρου και αντιφρονούντα, η οποία εξακολουθεί να μην έχει παραδοθει στην οικογένειά του.