ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδράσεις στην Ευρώπη για το μακελειό στη Γάζα με θύματα αμάχους

Αντιδράσεις στην Ευρώπη για το μακελειό στη Γάζα με θύματα αμάχους

Πόλεμος Ισραήλ: Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε το «νέο μακελειό» στη Γάζα

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε το βράδυ της Πέμπτης το «νέο μακελειό», και τους «εντελώς απαράδεκτους» θανάτους, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Χαμάς πως πάνω από 110 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια διανομής τροφίμων.

«Μου προκαλούν φρίκη οι ειδήσεις για το ακόμη ένα μακελειό με θύματα άμαχους στη Γάζα που χρειάζονταν απελπιστικά ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ μέσω X. «Οι θάνατοι αυτοί είναι εντελώς απαράδεκτοι», συνέχισε.

«Το να στερείται κόσμος βοήθεια σε τρόφιμα αποτελεί σοβαρή παραβίαση του ΔΑΔ (σ.σ. διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου)», πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να παραχωρηθεί απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα».

Η Γαλλία καταδικάζει τα «αδικαιολόγητα ισραηλινά πυρά»

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας καταδίκασε την Πέμπτη τα «αδικαιολόγητα ισραηλινά πυρά» κατά τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

«Τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών εναντίον αμάχων» που περιμένουν να πάρουν επισιτιστική βοήθεια «είναι αδικαιολόγητα», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία επισημαίνεται ότι «το τραγικό περιστατικό» σημειώνεται σε μια στιγμή που όλο και περισσότεροι παλαιστίνιοι άμαχοι υποφέρουν από την πείνα και τις ασθένειες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας συμπληρώνει ότι περιμένει από τις ισραηλινές αρχές να ρίξουν φως στην υπόθεση, υπογραμμίζοντας πως «το Ισραήλ οφείλει να συμμορφώνεται με τους κανόνες διεθνούς δικαίου και να προστατεύει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε άμαχους πληθυσμούς».