ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν φοβόμαστε, εμπιστευόμαστε τον Πούτιν» - Τι λέει Ελληνίδα φοιτήτρια στη Μόσχα μετά το μακελειό

«Δεν φοβόμαστε, εμπιστευόμαστε τον Πούτιν» - Τι λέει Ελληνίδα φοιτήτρια στη Μόσχα μετά το μακελειό
AP

Ελληνίδα φοιτήτρια στη Ρωσία μιλά για την επόμενη ημέρα στην χώρα, μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η ένοπλη επίθεση σε συναυλασοσσ0αλ0ό κέντρο στη Μόσχα, ωστόσο στη Μόσχα δεν έχουν αλλάξει και πολλά, «η ζωή κυλάει κανονικά», όπως δηλώνει στο Newsbomb.gr, μια Ελληνίδα φοιτήτρια στην Μόσχα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία πλήττεται από αποτρόπαια τρομοκρατικά χτυπήματα. Μάλιστα, τα τελευταία 25 χρόνια έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 15 επιθέσεις, οι περισσότερες με πρωταγωνιστές Τσετσένους αυτονομιστές.

Την ευθύνη για την επίθεση αμέσως ανέλαβε, μέσω ανάρτησης στο Telegram, η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Η ενημέρωση που έχουν οι πολίτες της Ρωσίας διαφέρει. Κανένας πολίτης δεν πιστεύει πως η οργάνωση ISIS βρίσκεται πίσω από την τραγωδία στη Μόσχα, ωστόσο περιμένουν ενημέρωση από το κράτος αλλά και απόδοση της δικαιοσύνης.

«Κανείς εδώ δεν πιστεύει πως η ISIS ευθύνεται για την τρομοκρατική επίθεση»

Η κάτοικος της Μόσχας, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της για αυτή τη συζήτηση, μιλώντας στο Νewsbomb.gr, εξηγεί το πώς βιώνει η χώρα τις απώλειες και μιλά για την φρίκη της επίθεσης. Καθιστά σαφές πως οι ειδήσεις περί ISIS ως υπαίτιοι της επίθεσης δεν αντιμετωπίζονται ως σοβαρές ειδήσεις, ενώ επιθέσεις γίνονται αρκετά συχνά στην χώρα ενώ αρκετές από αυτές δεν παρουσιάζονται στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

«Σίγουρα είμαστε όλοι σε μια κατάσταση σοκ, εξαιτίας του μεγέθους και της φρίκης της επίθεσης. Αλλά επίσης επικρατεί μεγάλη θλίψη για τους αθώους ανθρώπους, μεταξύ αυτών και παιδιά, που σκοτώθηκαν. Και σίγουρα κυριαρχεί και ο θυμός. Αλλά έχουμε εμπιστοσύνη στο κράτος και ξέρουμε πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη», είπε αρχικά.

Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα στη Ρωσία, οι επιθέσεις σε αμάχους είναι κάτι που έχουμε ξαναδεί. Έχουμε δει χτυπήματα σε αμάχους στο Μπέλγκοροντ, όπως αυτό που έγινε τα Χριστούγεννα, χτυπήματα σε γειτονιές και σε σπίτια στο Ντονιέτσκ και επιθέσεις στην Κριμαία».

«Οι πολίτες της Ρωσίας δέχονται επιθέσεις πολύ πιο συχνά απ' όσο δείχνουν τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Σαφώς η επίθεση στο Crocus City Hall ήταν πρωτοφανής σε μέγεθος. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο θάνατος ενός μωρού, μετά από ουκρανική επίθεση στο Μπέλγκοροντ, που πραγματοποιήθηκε πριν από μικρό χρονικό διάστημα, έχει λιγότερη σημασία για εμάς. Και μην γελιόμαστε. Κανείς εδώ δεν πιστεύει πως η οργάνωση ISIS ευθύνεται για την τρομοκρατική αυτή επίθεση. Αναμένουμε και εμείς ενημέρωση από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, αλλά τα περί ISIS δεν αντιμετωπίζονται ως σοβαρές ειδήσεις», συμπλήρωσε.

«Η ζωή κυλάει κανονικά, δεν έχει εκδοθεί κάποια οδηγία»

Στη συνέχεια, η νεαρή γυναίκα περιέγραψε την «επόμενη ημέρα» από την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα. Τονίζει, πως οι κάτοικοι δεν βιώνουν ιδιαίτερες αλλαγές καθώς δεν υπάρχουν απαγορεύσεις ούτε οδηγίες για τους πολίτες παρά μόνο κάποιες αναβολές εκδηλώσεων σε κάποια μέρη της πόλης. Μάλιστα, στη Μόσχα υπάρχει διαρκής ενημέρωση πάνω στο θέμα συμπεριφοράς σε τέτοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

«Δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές. Έχει αυξηθεί η παρουσία της αστυνομίας σε κάποια σημεία της πόλης και αναβλήθηκαν ορισμένες μεγάλες εκδηλώσεις, για αυτό το Σαββατοκύριακο που διανύουμε. Πέραν τούτου, δεν αντιμετωπίζουμε ούτε δυσκολίες στις μεταφορές, ούτε υπάρχουν απαγορεύσεις», ανέφερε.

«Σίγουρα για κάποιο διάστημα μπορεί κάποιοι να αποφύγουν μεγάλες συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις, είναι εξάλλου μια φυσιολογική αντίδραση. Όμως, πέρα από αυτό, η ζωή κυλάει κανονικά», τόνισε.

«Επισήμως δεν έχει εκδοθεί κάποια οδηγία ή απαγόρευση. Οι περισσότεροι εδώ έτσι κι αλλιώς γνωρίζουμε τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης και σε σχολεία και πανεπιστήμια γίνεται πάντα, κάθε χρόνο, προγραμματισμένη ενημέρωση για θέματα προστασίας, πώς πρέπει να εκκενωθούν δημόσιοι χώροι σε περίπτωση ανάγκης, ποιες υπηρεσίες να καλέσουμε κλπ. Υπάρχει εκπαίδευση πάνω σε αυτό το θέμα, οπότε είναι όλοι ενημερωμένοι σε ικανοποιητικό βαθμό», συμπλήρωσε.

«Αυτές οι επιθέσεις δεν φοβίζουν αλλά ενώνουν»

Καταλήγοντας, η φοιτήτρια ανέφερε πως δεν επικρατεί φόβος στην κοινωνία, καθώς καταστάσεις σαν και αυτή, ενώνουν τους πολίτες. Η Ρωσία αποτελεί μια χώρα με οργάνωση και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που βοηθούν τον κόσμο, όταν αυτός τις χρειάζεται.

«Όχι, δεν φοβόμαστε. Ζούμε σε μια τεράστια πόλη, που όμως είναι οργανωμένη, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανταποκρίνονται άμεσα και μπορεί κανείς, ανά πάσα στιγμή, να ζητήσει και να βρει βοήθεια, εφόσον χρειαστεί. Στη Ρωσία αυτές οι επιθέσεις δεν φοβίζουν, αλλά ενώνουν τον κόσμο», είπε.

Και πρόσθεσε: «Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα στην οποία ζουν μαζί εδώ και αιώνες άνθρωποι με διαφορετική καταγωγή και θρησκεία, αλλά ζουν ενωμένοι, με σεβασμό ο ένας στον άλλον και με ρωσική εθνική συνείδηση».

«Οπότε μια τέτοια τρομοκρατική επίθεση, όσο τραγική κι αν είναι, μας φέρνει όλους ακόμα πιο κοντά, γιατί οι άνθρωποι εδώ έχουν μάθει να ζουν ενωμένοι, ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες, τις οποίες αντιμετώπιζαν για χρόνια και θα το ξανακάνουν, αν χρειαστεί», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις