ΚΟΣΜΟΣ

Τρίτο κύμα αφρικανική σκόνης - Μουντή και αποπνικτική η ατμόσφαιρα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις

Τρίτο κύμα αφρικανική σκόνης - Μουντή και αποπνικτική η ατμόσφαιρα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις
Αρχείου - AP

Το νέο κύμα αφρικάνικης σκόνης προκαλεί ατμοσφαιρική ρύπανση από μικροσκοπικά σωματίδια «PM10»

Μουντή, γκρίζα και αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα σε πολλές πόλεις της Ευρώπης λόγω ενός πυκνού σύννεφου αφρικανικής σκόνης που έχει ξεκινήσει από τη Σαχάρα, έχει ταξιδέψει στη Μεσόγειο θάλασσα και έχει απλωθεί διάχυτο κρύβοντας σπίτια, αυτοκίνητα αλλά «ανοιχτά» σημεία όπως πλατείες και πάρκα.

Το εν λόγω πυκνό σύννεφο αφρικάνικης σκόνης ξεκίνησε από προχθές, 6 Απριλίου και είναι το τρίτο που έρχεται στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες. Κατά κύριο λόγο επηρεάζονται η Ισπανία, η νοτιοανατολική Γαλλία, η Γερμανία και η νοτιοανατολική γωνία της Βρετανίας, σύμφωνα με το Skynews.

Το νέο κύμα αφρικάνικης σκόνης προκαλεί ατμοσφαιρική ρύπανση από μικροσκοπικά σωματίδια «PM10» – τα οποία είναι αρκετά μικρά ώστε να τα εισπνέουν οι κάτοικοι – παραβιάζοντας το όριο ασφαλείας της ΕΕ σε ορισμένες περιοχές.

Μάλιστα, οι κάτοικοι στην Ισπανία παραπονέθηκαν πως εισέπνεαν βρώμικο αέρα, ενώ ορισμένοι σταθμοί κατέγραψαν συγκεντρώσεις PM10 τέσσερις φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Η έκθεση σε αυξημένα επίπεδα PM10 μπορεί να έχουν διάφορες επιπτώσεις στην υγεία, με την πυροδότηση κρίσεων άσθματος ή αλλεργιών και την επιδείνωση ορισμένων αναπνευστικών και καρδιαγγειακών νόσων, κυρίως στα ευάλωτα άτομα (έγκυοι, παιδιά, ηλικιωμένοι, ανοσοκατεσταλμένοι).

Νέο κύμα αφρικανικής σκόνης

Πρόκειται για το τρίτο σύννεφο αφρικανικής σκόνης στην Ευρώπη με την Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS) της ΕΕ να το χαρακτηρίζει «εξαιρετικά έντονο».

Τα δύο προηγούμενα σύννεφα σκόνης παρέμειναν κυρίως νοτιότερα, πάνω από τη Μεσόγειο και τη νότια Ευρώπη, αν και ορισμένα υπολείμματα βρέθηκαν σε αυτοκίνητα βόρεια ως τη Σκανδιναβία τον Μάρτιο.

Ο Mark Parrington, ανώτερος επιστήμονας στο CAMS, είπε ότι το τρέχον σύννεφο σκόνης είναι μέρος του ίδιου μοτίβου που έφερε επίσης ζέστη στη δυτική Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες.

«Αν και δεν είναι ασυνήθιστο σκόνη της Σαχάρας να φτάνει στην Ευρώπη, έχει σημειωθεί αύξηση στην ένταση αλλά και τη συχνότητα τέτοιων επεισοδίων τα τελευταία χρόνια, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να αποδοθεί σε αλλαγές στα μοτίβα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας».

Το επεισόδιο αναμένεται να τελειώσει σταδιακά την Τρίτη (9/4), φτάνοντας στη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Βαλτική και τη βορειοδυτική Ρωσία, ανέφερε η CAMS. Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη πηγή ορυκτής σκόνης και απελευθερώνει 60-200 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Αν τα μεγαλύτερα σωματίδια πέφτουν γρήγορα στο έδαφος, τα μικρότερα μπορούν μεταφερθούν σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων και να φθάσουν στην Ευρώπη.

Σχετικές ειδήσεις