Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Πρώτο θύμα η ενημέρωση - Σύγχυση στα διεθνή ΜΜΕ

Φόβοι για κλιμάκωση μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν 

Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Πρώτο θύμα η ενημέρωση - Σύγχυση στα διεθνή ΜΜΕ
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
2'

Τα μηνύματα που έρχονται από το Ιράν δεν συμβάλλουν σε καμία μεγάλη αίσθηση σαφήνειας σχετικά με το τι συμβαίνει.

Η τρέχουσα επίσημη γραμμή είναι ότι δεν υπήρξε πυραυλική επίθεση, αλλά ότι λειτούργησαν συστοιχίες αεράμυνας σε διάφορα σημεία, αναφέρει ο Guardian.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις αναφορές που έρχονται από τις ΗΠΑ από - μέχρι στιγμής αγνώστων στοιχείων αξιωματούχους σε πολυάριθμους ειδησεογραφικούς οργανισμούς - που λένε ότι υπήρξε ισραηλινό χτύπημα, ίσως με τη συμμετοχή μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το Reuters επικαλείται Ιρανό αξιωματούχο που λέει ότι δεν υπήρξε πυραυλική επίθεση στο Ιράν και ότι η έκρηξη που ακούστηκε κοντά στο Ισφαχάν ήταν η ενεργοποίηση ενός συστήματος αεράμυνας, ένα από τα πολλά τέτοια περιστατικά σε όλο το Ιράν όπου έκλεισαν επίσης μεγάλα αεροδρόμια.

Ωστόσο, ένας Ιρανός κυβερνητικός αξιωματούχος και αργότερα ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός του Ιράν υπέδειξαν ότι οι τοποθεσίες μπορεί να είχαν στοχοθετηθεί από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το IRNA ανέφερε ότι τα αμυντικά συστήματα άναψαν φωτιά σε διάφορες επαρχίες. Δεν διευκρίνισε τι προκάλεσε τα πυρά των συστοιχιών, αν και άνθρωποι σε όλη την περιοχή ανέφεραν ότι άκουσαν τους ήχους.

Συγκεκριμένα, το IRNA δήλωσε ότι οι αντιαεροπορικές άμυνες πυροβόλησαν σε μια μεγάλη αεροπορική βάση στο Ισφαχάν, η οποία εδώ και καιρό φιλοξενεί τον ιρανικό στόλο των αμερικανικής κατασκευής F-14 Tomcats - που αγοράστηκαν πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Τα ημιεπίσημα πρακτορεία ειδήσεων Fars και Tasnim ανέφεραν επίσης τον ήχο των εκρήξεων, χωρίς να δώσουν την αιτία. Η κρατική τηλεόραση αναγνώρισε "δυνατό θόρυβο" στην περιοχή.

Η Irna λέει επίσης αυτό για τα πυρά της αεράμυνας κοντά στην Ταμπρίζ: Σύμφωνα με δημοσιογράφο του IRNA, διαπιστώθηκε ότι η αεράμυνα του Ταμπρίζ χτύπησε μετά την παρατήρηση ενός ύποπτου αντικειμένου. Καμία έκρηξη δεν συνέβη στην Ταμπρίζ και η πόλη βρίσκεται σε ειρηνική κατάσταση.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή