Απίστευτες εικόνες στο Μεξικό: Πίθηκοι πέφτουν νεκροί από τα δέντρα λόγω ακραίου καύσωνα

Πίθηκοι πέφτουν νεκροί από τα δέντρα καθώς μαίνεται ακραίος καύσωνας στο Μεξικό
Απίστευτες εικόνες στο Μεξικό: Πίθηκοι πέφτουν νεκροί από τα δέντρα λόγω ακραίου καύσωνα
3'

Τουλάχιστον 83 πίθηκοι έχουν βρεθεί νεκροί στην πολιτεία Ταμπάσκο στο Μεξικό. Δεκάδες πρωτεύοντα θηλαστικά, τα οποία είναι γνωστά για τις φωνές τους, βρέθηκαν νεκρά στην πολιτεία Ταμπάσκο, στην ακτή του Κόλπου, όπου οι θερμοκρασίες προβλέπεται να ξεπεράσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου αυτή την εβδομάδα

Μερικά «τυχερά» ζώα διασώθηκαν από τους κατοίκους, ανάμεσά τους πέντε που μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε έναν τοπικό κτηνίατρο που πάλεψε για να τους σώσει. «Έφτασαν σε κρίσιμη κατάσταση, με αφυδάτωση και πυρετό», είπε ο Δρ Σέρτζιο Βαλενζουέλα. «Ήταν χωλοί σαν κουρέλια. Έπαθαν θερμοπληξία»

Μια πανεθνική ξηρασία και τα κύματα καύσωνα έχουν εκτοξεύσει τις θερμοκρασίες στα ύψη σε μεγάλο μέρος της χώρας. Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Ταμπάσκο απέδωσε τους θανάτους στην αφυδάτωση. Πηγή από το πρακτορείο είπε ότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατος πιθήκων σε τρεις δήμους της πολιτείας.

Σε ένα δάσος έξω από το Camalcalco του Ταμπάσκο, εθελοντές συνέλεξαν τα πτώματα των πιθήκων που πέθαναν από τις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ τοποθέτησαν στην περιοχή κουβάδες με νερό και φρούτα για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν περισσότερους θανάτους.

Ο πίθηκος howler monkey (του γένους Alouatta) έχει ταξινομηθεί ως ευάλωτος στην Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). «Είναι επειδή η ζέστη είναι τόσο δυνατή. Επισκέπτομαι τις πολιτείες εδώ και πολύ καιρό και δεν το έχω νιώσει ποτέ όσο τώρα» είπε ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος κατάγεται από το Ταμπάσκο, όταν ρωτήθηκε για τους θανάτους των πρωτευόντων.

«Λοιπόν, ναι, πρέπει να φροντίζουμε τα ζώα και ναι, θα το κάνουμε», είπε στην τακτική συνέντευξη Τύπου. Το υπουργείο Περιβάλλοντος του Μεξικού ανακοίνωσε ότι συντονίζει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των θανάτων των πιθήκων, τους οποίους απέδωσε σε διάφορους πιθανούς λόγους, όπως «θερμοπληξία, αφυδάτωση, υποσιτισμός ή ψεκασμός των καλλιεργειών με τοξικά αγροχημικά».

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανέφερε μια προκαταρκτική καταμέτρηση 26 ανθρώπων που πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με τη ζέστη μεταξύ της έναρξης της περιόδου καύσωνα στο Μεξικό, στις 17 Μαρτίου έως τις 11 Μαΐου. Μέχρι τις 9 Μαΐου, τουλάχιστον εννέα πόλεις στο Μεξικό είχαν καταγράψει ρεκόρ θερμοκρασίας, με τη Σιουδάδ Βικτόρια, στη συνοριακή πολιτεία Ταμαουλίπας, να αγγίζει τους 47 βαθμούς Κελσίου.

Με κάτω του μέσου όρου βροχοπτώσεις σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα μέχρι στιγμής φέτος, οι λίμνες και οι δεξαμενές στερεύουν, τα αποθέματα νερού εξαντλούνται και οι αρχές αναγκάστηκαν να μεταφέρουν νερό, από τα νοσοκομεία μέχρι τις πυροσβεστικές υπηρεσίες. Τα χαμηλά επίπεδα νερού στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια έχουν συμβάλει σε διακοπές ρεύματος σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Ο βιολόγος της άγριας ζωής Gilberto Pozo μέτρησε περίπου 83 από τα ζώα νεκρά ή νεκρά στο έδαφος κάτω από δέντρα.«Μας λέει κάτι για το τι συμβαίνει με την κλιματική αλλαγή».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή