Αμερικανός εμπειρογνώμονας: «Ο Meteor είναι τέρας, το Rafale σούπερ μαχητικό»

Ο Michael Dahm, ανώτερος ερευνητής στο Mitchell Institute for Aerospace Studies της AFA και εμπειρογνώμονας σε θέματα κινεζικών στρατιωτικών υποθέσεων ανέλυσε διεξοδικά τα ενδεχόμενα 

Αμερικανός εμπειρογνώμονας: «Ο Meteor είναι τέρας, το Rafale σούπερ μαχητικό»

 Μαχητικό αεροσκάφος Rafale 

Associater Press

Μπορεί ο κονιορτός της μάχης στη σύντομη σύγκρουση Ινδίας - Πακιστάν να έχει κοπάσει, εντούτοις οι αναλύσεις για την ισχύ των δυτικών και των κινεζικών όπλων και τα σενάρια για κατάρριψη μαχητικού αεροσκάφους Rafale, δεν έχουν σταματήσει.

Μετά τις διάφορες και.... διαφορετικές αναλύσεις για τα μαχητικά αεροσκάφη, που ενεπλάκηααν στην επίμαχη αερομαχία, ένας εμπειρογνώμονας ισχυρίστηκε ότι ακόμη και αν το J-10C κατέρριψε ένα ή ακόμα και δύο Rafale τη νύχτα της 6ης Μαΐου, αυτό δεν μας λέει τίποτα για την αδυναμία ή τη δύναμη του Rafale, αλλά μάλλον τα πάντα για το πώς έχει αλλάξει το πρόσωπο της αεροπορικής μάχης με την έλευση του δικτυωμένου πολέμου.

Όπως αναφέρει το eurasiantimes.com μια ανώτερη «αλυσίδα καταστροφής» μπορεί να κατέρριψε ένα Rafale (αν όντως συνέβη), και όχι ένα ανώτερο μαχητικό αεροσκάφος.

Την ίδια στιγμή ενδιαφέρον έχει και η άποψή του σχετικά με την σύγκριση των πυραύλων Meteor και PL-15.

Μια ανώτερη «αλυσίδα εξόντωσης»

Μιλώντας σε ένα podcast, ο Michael Dahm, ανώτερος ερευνητής στο Mitchell Institute for Aerospace Studies της AFA και εμπειρογνώμονας σε θέματα κινεζικών στρατιωτικών υποθέσεων, δήλωσε ότι η αποτελεσματικότητα της «αλυσίδας εξόντωσης» μπορεί να ήταν πιο σημαντική από τις δυνατότητες των συγκεκριμένων μαχητικών αεροσκαφών.

Το γεγονός δεν μας λέει «απολύτως τίποτα», δήλωσε ο Dahm, προσθέτοντας ότι o Τύπος εξακολουθεί να έχει την ιδέα ότι για να εμπλακεί ένα μαχητικό, πρέπει πρώτα να το δει, και ότι όλα έχουν να κάνουν με αερομαχίες, αλλά αυτό δεν είναι αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα. Τόνισε ότι κανείς δεν έχει ακόμα όλα τα στοιχεία, καθώς όλοι λαμβάνουν πληροφορίες μόνο από την Ινδία και το Πακιστάν, και αυτές οι πηγές ίσως δεν είναι πολύ αξιόπιστες αυτή τη στιγμή.

Ο ειδικός αναλυτής είπε επίσης ότι «το Meteor είναι ένα θηρίο». «Στερεό καύσιμο, κινητήρας ramjet, "τρέχει" με ταχύτητα Mach 4. Έχει μια τρομερή "ζώνη χωρίς διαφυγή". Μόλις σε πλησιάσει, δεν μπορείς να ξεφύγεις».

Ο Dahm επεσήμανε ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι ένα Rafale καταρρίφθηκε με έναν πύραυλο Meteor που παρέμεινε άθικτος. «Βρήκαν τα συντρίμμια. Βρέθηκε ένας πύραυλος [υπέρυθρης ακτινοβολίας] μικρότερης εμβέλειας στα συντρίμμια, αλλά δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι ήταν Meteor. Τώρα, ίσως το Rafale είχε έναν Meteor και τον πυροδότησε. Ίσως δεν έφερε κανέναν. Αλλά δεν νομίζω ότι αυτό μας λέει πραγματικά τίποτα για το πόσο καλό είναι το J-10 σε σύγκριση με το Rafale, ή πόσο καλή είναι η κινεζική τεχνολογία σε σύγκριση με τη δυτική τεχνολογία».

Πρόσθεσε δε ότι όταν θα έχουμε την πλήρη εικόνα, ίσως καταλάβουμε περισσότερα για την «ολοκλήρωση των συστημάτων» και για το πόσο καλά τα έχει πάει το Πακιστάν σε σχέση με την Ινδία.

«Μια βολή μεγάλου βεληνεκούς, πέρα από το οπτικό πεδίο»

Ο Dahm επεσήμανε επίσης μια άλλη θεωρία που υποδηλώνει ότι οι δύο πολεμικές αεροπορίες είχαν διαφορετικούς κανόνες εμπλοκής.

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, το Rafale εκτελούσε αποστολή βομβαρδισμού αέρος-εδάφους και δεν είχε την αποστολή συνοδείας που θα έπρεπε να έχει. Ενδέχεται επίσης να μην είχε επίγνωση της κατάστασης, καθώς ήταν επικεντρωμένο στην αποστολή αέρος-εδάφους.

«Όπως αποδείχθηκε, δέχθηκε επίθεση από πακιστανικά αεροσκάφη, τα οποία εξαπέλυσαν πυραύλους από απόσταση».

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ενώ το Rafale είχε άδεια μόνο για αποστολή βομβαρδισμού αέρος-εδώ, τα πακιστανικά αεροσκάφη είχαν άδεια να επιτεθούν σε ινδικά αεροσκάφη εάν αυτά προέβαιναν σε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια.

Ένα άλλο πιθανό στοιχείο θα μπορούσε να είναι η χρήση ηλεκτρομαγνητικού πολέμου. «Το Πακιστάν φαίνεται να έχει μετατρέψει πολύ πρόσφατα αρκετά κινεζικά αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου σε αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου», δήλωσε ο Dahm, προσθέτοντας ότι τα αεροσκάφη αυτά θα μπορούσαν να χειραγωγούν το ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον.

«Τι λέει αυτό για την κινεζική τεχνολογία σε σύγκριση με τη δυτική τεχνολογία; Ενδεχομένως όχι πολλά, αλλά πιθανώς να λέει πολλά περισσότερα για τα συστήματα, για την εκπαίδευση, για τις τακτικές... για όλα αυτά τα... δύσκολα ποσοτικοποιήσιμα πράγματα», παρά για τις δυνατότητες του J-10 σε σύγκριση με το Rafale, είπε ο Dahm.

Σχετικές ειδήσεις

Σχόλια

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή