ΗΠΑ: Στην αντεπίθεση ο Λευκός Οίκος κατά των δημοσιευμάτων για τα αρχεία Έπσταϊν
Το δημοσίευμα που προκάλεσε την οργή του Αμερικανού προέδρου ισχυριζόταν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επανειλημμένα εμφανιστεί στα λεγόμενα «έγγραφα Έπσταϊν»
Ακτιβιστές στη Βρετανία ανήρτησαν πόστερ με τη φωτογραφία του Τραμπ με τον Τζέφρι Έπστιν
Ο Λευκός Οίκος βγήκε στην «αντεπίθεση» κατά των αναφορών ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται μεταξύ των εκατοντάδων ονομάτων που εμφανίζονται σε έγγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν.
Οι ισχυρισμοί αυτοί «δεν είναι παρά η συνέχεια των ψευδών ειδήσεων που επινοούν οι Δημοκρατικοί και τα φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Η απάντηση του Λευκού Οίκου έρχεται έπειτα από την απόρριψη του αιτήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης να αποσφραγιστούν αρχεία δικαστηρίων της Φλόριντα σχετικά με τον Έπσταϊν από δικαστή.
Η κυβέρνηση Τραμπ δέχεται αυξανόμενη πίεση να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον καταδικασμένο εγκληματία με τις ευρείες διασυνδέσεις. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του πέρυσι, ο Τραμπ είχε υποσχεθεί να δημοσιοποιήσει αυτά τα αρχεία.
Το δημοσίευμα της WSJ που προκάλεσε την οργή του Λευκού Οίκου
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον Μάιο ότι το όνομά του είχε επανειλημμένα εμφανιστεί στα λεγόμενα «έγγραφα Έπσταϊν», ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη επίσημες πηγές στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αξιωματούχοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένου της γενικού εισαγγελέα και της πρώην γενικής εισαγγελέα της Φλόριντα, Παμ Μπόντι, εξέταζαν υλικό που σχετίζεται με την υπόθεση του δισεκατομμυριούχου Τζέφρι Έπσταϊν, ο οποίος αυτοκτόνησε στη φυλακή. Κατά τη διαδικασία εξέτασης αυτών των εγγράφων, το όνομα του Τραμπ ήταν μεταξύ άλλων ονομάτων που αναφέρθηκαν στην έρευνα.
Σημειώνεται ότι η εμφάνιση του ονόματος του Τραμπ στις λίστες δεν υποδηλώνει κάποιο έγκλημα εκ μέρους του, και δεν ήταν κεντρικό πρόσωπο στην εν λόγω ενημέρωση.
Η γενική εισαγγελέας Παμ Μπόντι είπε στον Τραμπ σε μια τακτική ενημέρωση στο Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο ότι τα αρχεία περιείχαν φήμες για πολλά άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Τραμπ, που είχαν κοινωνικές σχέσεις με τον Επστάιν στο παρελθόν.
Η Μπόντι είπε επίσης στον πρόεδρο ότι τα αρχεία του Επστάιν περιείχαν παιδική πορνογραφία και πληροφορίες για τα θύματα που δεν πρέπει να δημοσιοποιηθούν, σύμφωνα με το Wall Street Journal.
Το δημοσίευμα αργότερα δημοσιεύτηκε και από άλλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Τραμπ ήταν κάποτε φίλος με τον Επστάιν πριν διακόψουν τις σχέσεις τους το 2004 – δύο χρόνια πριν ο Επστάιν συλληφθεί για πρώτη φορά.
Την περασμένη εβδομάδα, ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον πρόεδρο αν η γενική εισαγγελέας του είχε πει ότι το όνομά του αναφερόταν στα αρχεία.
«Όχι, όχι», απάντησε ο Τραμπ.
Ο Στίβεν Τσέουνγκ, εκπρόσωπος του Τραμπ, χαρακτήρισε την είδηση «τίποτα περισσότερο από μια συνέχεια των ψευδών ειδήσεων που επινοούν οι Δημοκρατικοί και τα φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης, όπως το σκάνδαλο "Russiagate" του Ομπάμα, για το οποίο ο πρόεδρος Τραμπ είχε δίκιο».
Ο γενικός εισαγγελέας δήλωσε: «Τίποτα στα αρχεία δεν δικαιολογούσε περαιτέρω έρευνα ή δίωξη».
Ο διευθυντής του FBI, Κας Πατέλ, δήλωσε: «Οι εγκληματίες που διέρρευσαν πληροφορίες και τα ειδησεογραφικά μέσα των Fake News προσπαθούν ακατάπαυστα να υπονομεύσουν τον πρόεδρο Τραμπ με συκοφαντίες και ψέματα, και αυτή η ιστορία δεν διαφέρει».