Νετανιάχου : «Είχαμε μια εξαιρετική συνάντηση» με Τραμπ - Τι δεν συζήτησαν
Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του Ισραήλ, Τζίπη Χοτοβέλη, το ζήτημα της ιρανικής πυρηνικής εγκατάστασης στο Όρος Pickaxe δεν τέθηκε στη συνάντηση Νετανιάχου - Τραμπ
Για μια εξαιρετική συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους στον Λευκό Οίκο.
Η συνάντηση διήρκεσε 90 λεπτά και μετά το πέρας της δεν έγιναν δηλώσεις. Σε αντίθεση με τις περισσότερες προηγούμενες συναντήσεις τους στο Οβάλ Γραφείο, αυτή πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων. Το γραφείο του Νετανιάχου δημοσίευσε φωτογραφίες μετά το πέρας της συνάντησης.
Συγκεκριμένα ο Μπεντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε: «Μόλις ολοκλήρωσα μια εξαιρετική συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ. Και όταν λέω «εξαιρετική», το εννοώ πραγματικά. Μια συζήτηση που χαρακτηρίστηκε από πλήρη συνεργασία, αμοιβαία υποστήριξη και κοινή αντίληψη ως προς τον κοινό στόχο - να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα, παράλληλα με άλλους στόχους».
Σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το Axios, οι δύο ηγέτες βρίσκονται σε στενό συντονισμό όσον αφορά το Ιράν και δεν υπάρχουν διαφωνίες στη στρατηγική τους.
Η διευθύντρια επικοινωνίας του Νετανιάχου, Τζίπι Χοτοβέλι, δήλωσε στους δημοσιογράφους:
«Δεν υπάρχει καμία αλήθεια στον ισχυρισμό ότι το Ισραήλ πιέζει τις Ηνωμένες Πολιτείες προς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση στο ζήτημα του Ιράν. Ο πρωθυπουργός δεν υπαγορεύει στον πρόεδρο των ΗΠΑ τι πρέπει να κάνει ούτε τον ωθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να αποτρέψουν το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».
Πέρα από το Ιράν, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης: την προοπτική εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ, την οποία ο Τραμπ επιδιώκει στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ριάντ, ενώ δεν τέθηκε το θέμα της πώλησης μαχητικών F-35 στην Τουρκία, στην οποία αντιτίθεται το Ισραήλ, ούτε ο Τραμπ ζήτησε από το Ισραήλ να αποσύρει τις δυνάμεις του από περιοχές που τελούν υπό ισραηλινό έλεγχο, σύμφωνα με τη Χοτοβέλι.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, επιβεβαίωσε την ισραηλινή εκδοχή, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση «καλή και παραγωγική».
Δεν τέθηκε το ζήτημα των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Pickaxe
Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του Ισραήλ, Τζίπη Χοτοβέλη, το ζήτημα της ιρανικής πυρηνικής εγκατάστασης στο Όρος Pickaxe δεν τέθηκε στη συνάντηση Νετανιάχου - Τραμπ.
Η ίδια χαρακτήρισε ως «fake news» τις φήμες περί μεταφοράς νέων πληροφοριών από τις ισραηλινές υπηρεσίες. Λίγο νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο Fox News, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ διαθέτουν ήδη τις απαραίτητες πληροφορίες. Γενικότερα, η ισραηλινή πλευρά υπογράμμισε ότι δεν πιέζει την Ουάσινγκτον προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, καθώς υπάρχουν πολλοί δρόμοι για την επίτευξη του κοινού σκοπού.
Γάζα, περιφερειακές ισορροπίες και παρασκήνιο
Επί τάπητος, στη συνάντηση Νετανιάχου - Τραμπ τέθηκε η προοπτική ένταξης της Σαουδικής Αραβίας στις Συμφωνίες του Αβραάμ. Αντίθετα, δεν υπήρξε καμία αναφορά στη βία των εποίκων στη Δυτική Όχθη. Αναφορικά με τη Γάζα, η Τζίπη Χοτοβέλη σημείωσε πως δεν ασκήθηκε πίεση από τον Αμερικανό πρόεδρο, ξεκαθαρίζοντας ότι η ανοικοδόμηση της περιοχής δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από την πλήρη αποστρατιωτικοποίησή της. Την ίδια στιγμή, ισχυρίσθηκε ότι δεν τέθηκε ούτε θέμα αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από τη Συρία ή τον Λίβανο.
Δεν έλειψαν πάντως και οι πιο ιδιαίτερες στιγμές. Όταν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε τον αείμνηστο γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ ως τον «νούμερο ένα φίλο» του Ισραήλ, ο Ντόναλντ Τραμπ τον διόρθωσε αμέσως. Του ξεκαθάρισε χαμογελώντας ότι ο πρώτος φίλος του Ισραήλ είναι ο ίδιος, αφήνοντας τον Γκράχαμ στη δεύτερη θέση.