ΚΟΣΜΟΣ

Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος του ισλαμισμού;

Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος του ισλαμισμού;

Ένας νεαρός παραδέχθηκε σε δικαστήριο της Στουτγάρδης ότι έδωσε χρήματα για να στηρίξει ισλαμιστική οργάνωση στη Γερμανία.

Ανησυχία όμως προκαλεί και η δράση αντίστοιχων δικτύων εντός των γερμανικών συνόρων.

« 642 ευρώ μεταβίβασε μέσω τραπέζης ο Ραμαζάν Μπ. στην «Ισλαμιστική Ένωση Τζιχάντ» κατέθεσε ο 25χρονος νεαρός από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη πριν από δυο ημέρες ενώπιον δικαστηρίου στη Στουτγάρδη.

Του ήταν απολύτως σαφές, όπως δήλωσε, πως τα χρήματα προορίζονταν για μια ακραία ισλαμική ομάδα, η οποία στόχο έχει την απελευθέρωση του Αφγανιστάν από την κατοχή των δυτικών.

Το κοράνι σε μικρή έκδοση

Για το νεαρό από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη, η κατάθεση των χρημάτων ήταν ένας τρόπος να στηρίξει έμπρακτα τον αγώνα της ομάδας διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι χρειάζονται χρήματα για να μπορέσουν να δράσουν.

Για τον Μίχαελ Λογκίνοβ από το Ινστιτούτο Χάνα Άρεντ στη Δρέσδη, η περίπτωση του συγκεκριμένου νεαρού δεν είναι μεμονωμένη. «Για τις ισλαμιστικές ομάδες η Ευρώπη δεν είναι μόνο ένας τόπος εξορμήσεων αλλά και ένας τόπος χρηματοδότησης. Στη Γερμανία ο αριθμός των ανθρώπων που στηρίζουν αυτές τις ομάδες υπολογίζεται από μερικές εκατοντάδες μέχρι 10.000».

Συγκέντρωση σαλαφιστών

Σύμφωνα με τον Γερμανό επιστήμονα ο ισλαμιστικός κίνδυνος στη Γερμανία παραμένει πολύ υψηλός. Το πρόβλημα το γνωρίζουν πολύ καλά και οι γερμανικές αρχές. Το 2010 διατάχθηκαν 350 έρευνες εναντίον ομάδων με ισλαμιστικό υπόβαθρο. Πολύ λίγες όμως από αυτές τις έρευνες και τις δίκες αφορούσαν πραγματικά χτυπήματα ισλαμιστών ή ισλαμιστικά σχέδια. Οι περισσότερες δίκες εντάσσονταν σε ένα γενικότερο πλαίσιο εξιχνίασης τρομοκρατικών ενεργειών. Σχεδιασμού ή εκτέλεσης τρομοκρατικών πράξεων.

Την περίοδο 2010-2011 η υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος στο Βερολίνο υπολόγιζε πως ο αριθμός των ισλαμιστών στη Γερμανία, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να ασκήσουν άμεσα βία είναι γύρω στα 2.950 άτομα. Από αυτούς 250 άτομα είχαν πάει στο Αφγανιστάν ή στο Πακιστάν για να εκπαιδευθούν. Σύμφωνα με τον Μίχαελ Λογκίνοβ, αυτά τα 250 άτομα αποτελούν τον «σκληρό πυρήνα». Και όπως συμπληρώνει ο ειδικός, οι μισοί από αυτούς επέστρεψαν πίσω στη Γερμανία. Δεν παραλείπει πάντως να συμπληρώσει πως ο κίνδυνος των σαλαφιστών στη χώρα έχει υπερεκτιμηθεί και ότι παρακολούθηση χρειάζονται ομάδες από όλο το φάσμα των ακραίων ισλαμικών ομάδων.

ΠΗΓΗ: DW