ΚΟΣΜΟΣ

«Θερίζει» η χολέρα στη Σιέρα Λεόνε

«Θερίζει» η χολέρα στη Σιέρα Λεόνε

Τρομακτικές διαστάσεις παίρνει η επιδημία χολέρας που έχει ξεσπάσει στη Σιέρα Λεόνε.

Πρόκειται για την πλέον τρομακτική επιδημία στη χώρα, αφού μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 217 θύματα αλλά 11.192 χιλιάδες κρούσματα, ενώ σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία των Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), έχει προκαλέσει μείζονα ανθρωπιστική κρίση.

Στην έκθεσή τους οι Οργανισμοί αναφέρουν πως χρειάζεται επειγόντως 1,15 εκατομμύριο αμερικανικά δολάρια καθώς οι βροχοπτώσεις όλο το Σεπτέμβριο θα δημιουργήσουν ευνοϊκό φυσικό περιβάλλον για την εξάπλωση της επιδημίας.

Εξαιτίας του μολυσμένου νερού, το βακτήριο της χολέρας αναπτύχθηκε στα ανθυγιεινά αποχωρητήρια, αλλά πρωτίστως στις παραγκουπόλεις με τον υπερπληθυσμό, στην πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε Φριτάουν και τα περίχωρά της που πλημμυρίζουν κάθε χρόνο.

Στο μεταξύ, από την αρχή του Αυγούστου άλλοι 100 νεκροί από την επιδημία ανακοινώθηκαν στη γειτονική Γουϊνέα.

Η χολέρα μπορεί με κατάλληλη περίθαλψη σε σωστά οργανωμένο νοσοκομείο να μην αποβεί θανατηφόρα.

'Ομως, ελλείψει των κατάλληλων μέσων περίθαλψης, μπορεί να αποβεί τάχιστα θανατηφόρα, λόω της εξουθενωτικής διάρροιας και των εμετών που προκαλούν οξεία αφυδάτωση στον πάσχοντα. 'Ετσι, η χολέρα που ξέσπασε στη διάρκεια του '10 στην Αϊτή την επαύριο των φονικών σεισμών, είχε τον τραγικό απολογισμό των περίπου επτά χιλιάδων θυμάτων.