ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Φοροελαφρύνσεις από το 2015

Γαλλία: Φοροελαφρύνσεις από το 2015

Τα γαλλικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει να αναμένουν μείωση της φορολογίας σε δύο χρόνια, καθώς απαιτούνται ακόμη σκληρά μέτρα για τη βελτίωση του χρεοκοπημένου συστήματος πρόνοιας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Προϋπολογισμού Ζερόμ Καουζάκ.

Την Παρασκευή η σοσιαλιστική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον προϋπολογισμό του 2013, ο οποίος προβλέπει μέτρα ύψους 36,9 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα προέλθουν από την αύξηση φόρων και την περικοπή δαπανών το επόμενο έτος με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσιάσθηκε στο υπουργικό συμβούλιο και το σχέδιο χρηματοδότησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, προβλέπουν ποσόν 20 δισεκατομμυρίων ευρώ επιπλέον, το οποίο θα προέλθει από την καταβολή φόρων και εισφορών, στο οποίο θα προστεθεί το ποσόν των 4,4 δισεκατομμυρίων από μέτρα που έχουν ήδη ψηφισθεί. Επίσης, άλλα 10 δισεκατομμύρια θα προέλθουν από την περικοπή κρατικών δαπανών και 2,5 από μείωση ιατρο-φαρμακευτικής δαπάνης.

Ο Καουζάκ δήλωσε ότι η φορολογία δεν θα αυξηθεί το 2014 και ενδέχεται να αρχίσει να μειώνεται το 2015 αν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες.