ΚΟΣΜΟΣ

Κέρδισε τις πρώτες εντυπώσεις στη τηλεμαχία ο Ρόμνι (pics)

Κέρδισε τις πρώτες εντυπώσεις στη τηλεμαχία ο Ρόμνι  (pics)

Χαλαρό μπορεί να χαρακτηριστεί το πρώτο από τα τρία debate των υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνι.

Σύμφωνα με αναλυτές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο υποψήφιος των ρεπουμπλικανών κέρδισε τις εντυπώσεις καθώς παρουσιάστηκε πιο «ζωηρός» και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ και υποψήφιο των δημοκρατικών.

Ένα πρώτο στίγμα έδωσαν και τα social media με τους χρήστες του twitter να αναδεικνύουν νικητή τον Ρόμνι.

Τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναφέρουν πως ο «εκλεκτός» των ρεπουμπλικανών ήταν πιο συγκεκριμένος στις απαντήσεις που αφορούσαν την υγεία και την ανεργία, ενώ για μία ακόμα φορά έδειξε υπέρμαχος της αύξησης των δαπανών για το οπλικό σύστημα των ΗΠΑ.

Το debate ξεκίνησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, να παίρνει το λόγο αρχίζοντας με την «είδηση» της εικοστής επετείου που γιορτάζει με την σύζυγό του Μισέλ ακριβώς την ημέρα της τηλεμαχίας

«Θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά, δεν γιορτάζουμε κάθε χρόνο μπροστά σε 40 εκατομμύρια ανθρώπους» αστειεύτηκε ο Ομπάμα, υπενθυμίζοντας ότι ήρθε στην εξουσία πριν από τέσσερα χρόνια εν μέσω της οικονομικής κρίσης και από τότε «πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα»

Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης απάντησε στον ίδιο ανάλαφρο χιουμοριστικό τόνο στο σχόλιο του Ομπάμα για την επέτειο γάμου.

«Είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι το πιο ρομαντικό μέρος που θα μπορούσατε να φανταστείτε, εδώ μαζί μου» είπε ο Μιτ Ρόμνι.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αποπειράθηκε να περιγράψει το οικονομικό του όραμα για τη επόμενη τετραετία στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας. «Όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Απόψε το ερώτημα δεν είναι που έχουμε πάει, αλλά που έχουμε στόχο να πάμε» είπε ο αμερικανός πρόεδρος όταν ρωτήθηκε για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο Ομπάμα, επισήμανε της δεινή οικονομική θέση των Ηνωμένων Πολιτειών όταν αυτός ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2009. «Η κατάσταση έχει βελτιωθεί, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη» είπε.

Ο προεδρικός υποψήφιος Μιτ Ρόμνι άσκησε κριτική στον πρόεδρο Ομπάμα λέγοντας ότι έχουν ειπωθεί ανακρίβειες σχετικά με το προτεινόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους φορολογικό σχέδιο και περιέγραψε ιστορίες ψηφοφόρων που συνάντησε κατά την προεκλογική του εκστρατεία οι οποίοι έχουν χάσει τις θέσεις εργασίας τους κατά τη διάρκεια της ύφεσης και είπε ότι θα μπορούσε να τους βοηθήσει.

«Ναι μπορούμε να τους βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να αλλάξουμε προσέγγιση», είπε ο υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων, αναφέροντας ένα σχέδιο πέντε σημείων για την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων, την ενίσχυση του εμπορίου και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. «Ανησυχώ ότι ο δρόμος που βαδίζουμε είναι ανεπιτυχής», είπε ο Ρόμνι.

Ο Ομπάμα με τη σειρά του άσκησε κριτική κατά του Ρόμνεϊ για το φορολογικό του σχέδιο, τη μείωση της φορολογίας στους πλούσιους, λέγοντας ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα θα πρέπει να αυξήσει τους φόρους στις οικογένειες της μεσαίας τάξης για να πληρώσουν το αντίτιμο.

Ο Ρόμνι απέρριψε το χαρακτηρισμό κατά του φορολογικού του σχεδίου, λέγοντας ότι «σχεδόν ότι είπε (ο Ομπάμα) για το φορολογικό σχέδιο είναι ανακριβές». Έδωσε ένα περίγραμμα του φορολογικού του σχεδίου για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τονίζοντας ότι οι μικρές επιχειρήσεις χρειάζονται ένα διάλειμμα από τους φόρους. «Προτεραιότητά μου είναι οι άνθρωποι να επιστρέψουν στις εργασίες τους» είπε ο Ρόμνι.