ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ανεβαίνει ο αντίπαλος της Μέρκελ

Γερμανία: Ανεβαίνει ο αντίπαλος της Μέρκελ

Το ποσοστό στήριξης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του την τελευταία εξαετία, χάρη και στην ανάδειξη του πρώην υπουργού Οικονομικών, Πεερ Στάινμπρουκ, ως υποψήφιου καγκελάριου στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2013.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα είναι η τρίτη μέσα σε μία εβδομάδα που δείχνει ότι το SPD ανεβάζει τα ποσοστά του. Σύμφωνα με αυτήν, το SPD έχει κερδίσει μία μονάδα και ανέβηκε στο 30%. Ωστόσο και οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ ανέβασαν το ποσοστό τους, επίσης κατά μία μονάδα, φτάνοντας στο 36%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, βρίσκονταν κάτω από το 30% από τον Νοέμβριο του 2006.

"Ο Στέινμπρουκ συσπειρώνει και κινητοποιεί όσους δεν ψήφιζαν", υποστήριξε ο επικεφαλής του Forsa, Μάνφρεντ Γκέλνερ.

Ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία κατάφερε επίσης να αποτινάξει την κριτική που του ασκήθηκε για τα έσοδα που αποκόμισε από ομιλίες, βιβλία και συμμετοχή σε εταιρείες. Μολονότι στο ερώτημα της δημοφιλίας προηγείται ακόμη η Μέρκελ, ο Στάινμπρουκ έχει περιορίσει κατά πολύ την απόσταση που τον χωρίζει από την Γερμανίδα καγκελάριο.

Βρίσκεται στο 35%, έντεκα μονάδες πίσω από την Μέρκελ (46%), την οποία οι Γερμανοί εμπιστεύονται περισσότερο για το χειρισμό της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Οι Πράσινοι παραμένουν σταθερά στο 12% ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), ο εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών στον κυβερνητικό συνασπισμό, βρίσκονται στο 4%, δηλαδή κάτω από το όριο που απαιτείται για να μπουν στο κοινοβούλιο. Το Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα και οι Πειρατές έχουν χάσει από μία μονάδα και έπεσαν στο 7% και 6% αντίστοιχα.