ΚΟΣΜΟΣ

Τα αμερικανικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα

Τα αμερικανικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα

Τα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρονται σήμερα με εκτενή δημοσιεύματα στην επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντας την ως «ένα βήμα για την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της Ελλάδας».

Σε άρθρο της, η «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρει ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος μετέβη στην Αθήνα ως «καλή φίλη και πραγματική εταίρος», όπως η ίδια δήλωσε. Παράλληλα, επισημαίνει ότι χιλιάδες Έλληνες κατέβηκαν στους δρόμους και την αντιμετώπισαν ως «προκλητική». Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη σημαίνοντος ηγέτη από την αρχή της κρίσης και αυτό ερμηνεύεται ως μια «ανανεωμένη αφοσίωση» στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ύστερα από χρόνια «λεκτικής σκληρότητας» εναντίον της Ελλάδας και άλλων αδύναμων ευρωπαϊκών οικονομιών.

Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» υποστηρίζει ότι η επίσκεψη αυτή σηματοδοτεί την αναθέρμανση της σχέσης μεταξύ της Μέρκελ και του Σαμαρά, ο οποίος, σύμφωνα με την εφημερίδα, υπήρξε στο παρελθόν επικριτής των μέτρων. Επίσης, η επίσκεψη εκτιμάται ως προσπάθεια ενίσχυσης της πρόθεσης όσων βουλευτών επιθυμούν να ψηφίσουν τα νέα μέτρα, που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα, με το σκεπτικό του περιορισμού των αποσκιρτήσεων και της αποδυνάμωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η «Ουάσιγκτον Ποστ» κάνει λόγο για «θεαματική βελτίωση» των προσωπικών σχέσεων της Άνγκελα Μέρκελ με τον Αντώνη Σαμαρά, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ωστόσο, ο συντάκτης εκφράζει επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα της επίσκεψης, καθώς, όπως τονίζει, πέραν της ηθικής στήριξης που παρείχε στον ελληνικό λαό, δεν υπήρξε κάποια υπόσχεση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ή για την παροχή πρόσθετης οικονομικής βοήθειας. Τέλος, υποστηρίζεται ότι επαφίεται πλέον στις αγορές να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα της επίσκεψης.

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κέρδισε ένα γύρο στην προσπάθειά του να παραμείνει η χώρα στο ευρώ», σχολιάζει το πρακτορείο Μπλούμπεργκ. Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο κ. Σαμαράς «έλαβε διαβεβαιώσεις» τόσο από τη Γερμανίδα καγκελάριο όσο και από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.