ΚΟΣΜΟΣ

Η ρωσική καραμπίνα Vepr στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ

Η ρωσική καραμπίνα Vepr στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ

Έχουν δεξαχθεί με επιτυχία οι δοκιμές της ρωσικής καραμπίνας Vepr κατά τη διάρκεια των ασκήσεων της Μπουύτεσβερ (Bundeswehr). Αποφασίστηκε επίσης ότι η Vepr θα συμπεριληφθεί στους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των κατασκευαστών αυτού του όπλου, γίνεται λόγος για την προμήθεια της καραμπίνας στους Στρατούς και τις δυναμικές υπηρεσίες 17 χωρών-μελών της συμμαχίας, όπως διαβάζουμε στην "Φωνή της Ρωσίας".

Η καραμπίνα Vepr-12 είχε κατασκευαστεί πάνω στη βάση της κατασκευής του αυτομάτου Καλάσνικοφ. Η Vepr είναι ένα από τα επιτυχημένα μοντέλα αυτού του συστήματος για τη διεξαγωγή μαχών σε κοντινές αποστάσεις,- είπε στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Κονσταντίν Σιβκόφ.

- Η καραμπίνα αυτή προορίζεται για χρήση σε μάχη από κοντινή απόσταση και σε κλειστούς χώρους. Θα προσαρμοστεί, προφανώς στο φυσίγγιο, που χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ στα οπλικά συστήματα παρόμοιου προορισμού. Η καραμπίνα αυτή θα χρησιμοποιείται, κατά πάσα πιθανότητα, από τα στρατεύματα ειδικού προορισμού και από τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Οι διαπραγματεύσεις για την προμήθεια των Vepr στις Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ άρχισαν φέτος την άνοιξη. Τον Σεπτέμβριο η καραμπίνα δοκιμάστηκε από τους αξιωματικούς της Μπούντεσβερ στο πλαισιο των ασκήσεων έφοδου των οχυρωμένων κτιρίων και εγκωμιάστηκε από τους στρατιωτικούς για την ποιότητα βολής και την ευστοχία της,- παρατήρησε ο Κονσταντίν Σιβκόφ.

- Ως προς το κριτήριο αποτελεσματικότητα-κόστος, τα δικά μας οπλικά συστήματα ξεπερνούν τα δυτικά, μάλιστα, κατά πολύ. Τα κυνηγετικά τουφέκια μας, - η καραμπίνα Vepr, εξάλλου, είναι όπλο κυνηγιού – διακρίνονται για την υψηλή και αξιόπιστη σταθερότητα και την ποιότητά τους. Ακριβώς αυτό το γεγονός έγινε ο κύριος λόγος ότι η Vepr έγινε δεκτή από το ΝΑΤΟ.

Έχουν δώσει προκαταρτικά την συγκατάθεσή τους για τη χρήση της ρωσικής καραμπίνας 17 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, κάτι που είναι πρωτάκουστο. Μέχρι τώρα, το ΝΑΤΟ είχε παραγγείλει πυροβόλα όπλα στη Ρωσία μόνο μία φορά - οι Αμερικανοί είχαν αγοράσει μερικές χιλιάδες αυτόματα Καλάσνικοφ για τις ανάγκες του αφγανικού Στρατού, ενώ σήμερα γίνεται λόγος για την προμήθεια νέου εξοπλισμού και, μάλιστα, άμεσα από τις δυναμικές Υπηρεσίες των χωρών του ΝΑΤΟ.