ΚΟΣΜΟΣ

Αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για υποθέσεις διαφθοράς στο Μόντρεαλ

Αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για υποθέσεις διαφθοράς στο Μόντρεαλ

Τις αποκαλύψεις της επιτροπής έρευνας για τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς στο δήμο του Μόντρεαλ, όπως και σε αυτόν της Λαβάλ, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Καναδά εξετάζει τις τελευταίες εβδομάδες η πολιτική σκηνή της χώρας.

Τα φαινόμενα διαφθοράς σε μαζική κλίμακα όσον αφορά στις αναθέσεις δημοσίων έργων που αποκάλυψε η λεγόμενη επιτροπή Σαρμπονό παραδέχθηκε ο δήμαρχος του Μοντρεάλ Ζεράλντ Τρεμπλέ, ο οποίος πάντως αψηφά ως τώρα τις παραινέσεις να παραιτηθεί.

Ο Τρεμπλέ δέχεται όλο και πιο σφοδρές επικρίσεις, περί "ανικανότητας" και "αφέλειας" από πλευράς του, ωστόσο η προσωπική του ακεραιότητα δεν αμφισβητείται, τουλάχιστον ως τώρα.

Ένα καρτέλ επιχειρηματιών, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι ιταλικής καταγωγής, κατηγορείται ότι μοιραζόταν από το 2000 ως το 2009 δεκάδες συμβάσεις για δημόσια έργα στο Μόντρεαλ, προβαίνοντας σε υπερτιμολογήσεις 30-35% και συνεργαζόμενο με διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς και τη μαφία.

Ένας πρώην επιχειρηματίας, ο Λίνο Ζαμπίτο, αποκάλυψε καταθέτοντας στην επιτροπή ότι ένα ποσοστό 3% των κερδών πήγαινε στο ταμείο του κόμματος του δημάρχου, ενώ ένας άλλος μάρτυρας, πρώην ανώτερος αξιωματούχος που είχε διαφθαρεί, έδωσε διαφορετική εκδοχή, υποστηρίζοντας ότι το ποσοστό αυτό κατέληγε σε άμεσους συνεργάτες του Τρεμπλέ.

Ο ίδιος ο δήμαρχος αποπειράθηκε μάλιστα να υποβαθμίσει την εμπλοκή του κόμματός του στο σκάνδαλο με το κύκλωμα που λυμαινόταν τα δημόσια έργα και πρόσθεσε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Αντίθετα, ο Ζιλ Βαγιανκούρ, δήμαρχος της Λαβάλ από το 1989, παραιτήθηκε χθες, επικαλούμενος επίσημα "λόγους υγείας".

Η Αστυνομία ερευνά τις θυρίδες ασφαλείας του Βαγιανκούρ αναζητώντας εκατομμύρια δολάρια που διασπαθίστηκαν, σύμφωνα με το Radio Canada.

Η έρευνα αυτή είναι η τρίτη σε βάρος του Βαγιανκούρ τις τελευταίες εβδομάδες, αν και δεν του έχουν απαγγελθεί ως τώρα κατηγορίες.