ΚΟΣΜΟΣ

Θέλει να «εξοντώσει» τον αδύναμο Νότο ο Σόιμπλε

Θέλει να «εξοντώσει» τον αδύναμο Νότο ο Σόιμπλε

Για μία ακόμη φορά, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε αδιάλλακτος, όσον αφορά στη στάση του απέναντι στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες του λεγόμενου «αδύναμου Νότου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα πριν από τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20 στο Μεξικό, ο Γερμανός υπουργός επανέλαβε ότι τα αδύναμα οικονομικά κράτη-μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας παρότι οι οικονομίες τους βυθίζονται στην ύφεση.

Ωστόσο, έκανε ξεχωριστή αναφορά στην Ισπανία, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται στο «σωστό δρόμο» και ότι υπάρχουν ενδείξεις, όπως η μείωση των μισθών και του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που αφήνουν να φανεί ότι οι οικονομικές ανισορροπίες αμβλύνονται.

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε αντέκρουσε όσους ανέμεναν πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) πρόκειται να είναι σύντομα σε θέση να προβαίνει στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, επιμένοντας πως πρέπει να έχει λειτουργήσει πριν από κάτι τέτοιο ένα νέο όργανο επιτήρησης. «Είναι σημαντικό η αγορά χρέους και ο έλεγχος να πάνε χέρι-χέρι. Με άλλα λόγια, η ποιότητα προέχει της ταχύτητας», τόνισε.