ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Ακόμη μία Θιβετιανή αυτοπυρπολήθηκε

Κίνα: Ακόμη μία Θιβετιανή αυτοπυρπολήθηκε

Μια Θιβετιανή, μητέρα δύο παιδιών, που αυτοπυρπολήθηκε στη βορειοδυτική Κίνα, είναι το τελευταίο χρονικά κρούσμα μιας μακράς σειράς αυτοκτονιών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική που ασκεί η Κίνα στο Θιβέτ

ανακοίνωσε σήμερα η International Campaign for Tibet, η μεγαλύτερη μη κυβερνητική οργάνωση για την προώθηση των ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας του πολιτισμού των Θιβετιανών.

Η Σάγκμπο Κίι, οδηγός ταξί και αγρότισσα, ράντισε τα ρούχα της με βενζίνη και λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της χθες Σάββατο στην περιοχή Τονγκρέν της επαρχίας Σινγκάι.

Η βρετανική οργάνωση Free Tibet που εδρεύει στο Λονδίνο και η εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ στην Ινδία επιβεβαίωσαν το περιστατικό.

Η Σάγκμπο Κίι αυτοπυρπολήθηκε έξω από μοναστήρι και υπέκυψε στο σημείο αυτό. Χιλιάδες συμπολίτες της, μεταξύ τους μοναχοί βουδιστές, παρακολούθησαν την αποτέφρωση της νεκρής πίσω από το μοναστήρι.

Το περιστατικό αυτό αυξάνει σε 75 τον αριθμό των Θιβετιανών που έχουν αυτοπυρποληθεί ή αποπειράθηκαν να το κάνουν από το Μάρτιο του 2011 στις θιβετιανές περιοχές της Κίνας, σύμφωνα με την εξόριστη θιβετιανή κυβέρνηση.

Οι αυτοπυρπολήσεις Θιβετιανών αυξήθηκαν ενόψει και κατά τις εργασίες του 18ου συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο και ανέδειξαν πρώτο στην ιεραρχία της κινεζικής πολιτικής ηγεσίας τον αντιπρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Πολλοί Θιβετιανοί δεν μπορούν να αντέξουν πλέον αυτό που θεωρούν αυξανομένη κυριαρχία των Χαν, της εθνότητας που αποτελεί πλειοψηφία στην Κίνα, και την αδυσώπητη καταστολή της θρησκείας και του πολιτισμού τους.