ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο: Εξοπλίζεται η Τουρκία για τη διάβαση του Έβρου

Βίντεο: Εξοπλίζεται η Τουρκία για τη διάβαση του Έβρου

Έβρος και η διάβασή του φαίνεται ότι εξακολουθεί αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα του τουρκικού Στρατού και στο πως θα μπορέσουν να περάσουν από το ποτάμι τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες δυνάμεις αλλιώς δεν εξηγείται η σπουδή με την οποία προμηθεύονται πλωτές γέφυρες και γεωπροωθητές.

Έτσι και φροντίζοντας για την περαιτέρω ενίσχυση των μέσων μηχανικού μέσω των οποίων θα μπορούν να γεφυρώσουν το υδάτινο αυτό κώλυμα ο τουρκικός Στρατός παρέλαβε τον πρώτο αμφίβιο γεωπροωθητή Azmim.

Στην τελετή παράδοσης παρών ήταν ο υφυπουργός Άμυνας της Τουρκίας Hasan Kemal Yardimci και ο γ.γ. του οργανισμού για την πολεμική βιομηχανία και προμήθειες Musad Bayar. Το όχημα είναι τουρκικής κατασκευής το προμηθεύει η FNSS η οποία το κατασκευάζει στο εργοστάσιο στο Golbasi.

Το Azmin πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία του εδάφους και στις δύο ακτές του ποταμού έτσι ώστε να διευκολύνεται τόσο η εγκατάσταση της γέφυρας όσο και η πρόσβαση των οχημάτων και τεθωρακισμένων σε αυτή. Ο τουρκικός Στρατός έχει σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα προμήθειας μέσων γεφυροποιίας για ποτάμια.

Πιο συγκεκριμένα στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2011 ο τουρκικός Στρατός παρέλαβε τις πρώτες τέσσερις αμφίβιες αυτοκινούμενες επιθετικές γέφυρες τύπου Samur με σκοπό την έναρξη της εκπαίδευσης του προσωπικού που θα τις χρησιμοποιήσει.

Πρόκειται για τα πρώτα από τα 52 οχήματα 8X8 κατασκευασμένα από ελαφρύ συγκαλυμμένα κράμα αλουμινίου που είχαν παραγγελθεί το 2007 στην τουρκική εταιρεία FNSS έναντι 130,8 εκατ. δολαρίων αξιοποιώντας τεχνολογία και την εμπειρία της αμφίβιας αυτοκινούμενης επιθετικής γέφυρας Μ3 της γερμανικής εταιρείας General Dynamics European Land Combat Systems πρώην Eisenwerke Kaiserslautern η οποία σε αντίθεση με την τουρκική πρόταση χρησιμοποιεί όχημα με κίνηση 4×4.

Για την κατασκευή των γεφυρών εργάστηκαν 150 Τούρκοι μηχανικοί και τεχνικοί ενώ αν και το τουρκικό σχέδιο βασίστηκε στην γερμανική γέφυρα χρησιμοποιήθηκε το σασί του τεθωρακισμένου Pars (8×8) της εταιρείας FNSS.

Τα 52 οχήματα Samur συγκροτούν 4 μονάδες των 12 γεφυρών με τέσσερα ακόμα συστήματα να χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η κάθε γέφυρα έχει μήκος 12,5 μέτρα οπότε η κάθε μονάδα αποτελούμενη από 12 γέφυρες μπορεί να γεφυρώσει ποτάμι πλάτους 150 μέτρων.

Το όχημα είναι πλήρως αμφίβιο, προωθείται από δύο υδροπροωθητές waterjet, με δυνατότητα πλεύσης ακόμα και σε ρηχά νερά βάθους μόλις 1,05 μέτρων. Το κάθε όχημα μόλις εισέρθει στο νερό ανασύρει τους τροχούς του για να αυξήσει την ταχύτητα πλεύσης του. Η γέφυρα Samur διαθέτει ικανότητα διεύθυνσης μέσα στο νερό και στους τέσσερις άξονες και λόγω αυτών των δυνατοτήτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως πορθμείο (Bay Ferry).

Διαθέτει υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα Deutz ο οποίος αποδίδει 5223 ίππους, είναι εξοπλισμένο με κεντρικό σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών, η μέγιστη ταχύτητα οδήγησης σε άσφαλτο φτάνει τα 80 χλμ/ώρα, ενώ στο νερό κινείται με ταχύτητα μέχρι και 14 χλμ/ώρα. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σκοπεύουν να θέσουν σε υπηρεσία συνολικά 52 μονάδες μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2013.

ΠΗΓΗ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ