ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στη Γαλλία εξαιτίας της οσμής «κλούβιων αυγών»

Συναγερμός στη Γαλλία εξαιτίας της οσμής «κλούβιων αυγών»

Η διαρροή ενός δύσοσμου αερίου από ένα χημικό εργοστάσιο στη βορειοδυτική Γαλλία έχει προκαλέσει την αναστάτωση των κατοίκων από την Νορμανδία και το Παρίσι ως την νότια Αγγλία, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των αρχών και την διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου από χθες το βράδυ.

Η διαρροή σημειώθηκε χθες το πρωί στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης Lubrizol, περίπου 110 χιλιόμετρα δυτικά του Παρισιού, έπειτα από μια απρόβλεπτη χημική αντίδραση που έγινε σε ένα ντεπόζιτο μερκαπτάνης. Το αέριο μερκαπτάνης χρησιμοποιείται για να δίνει οσμή στο φυσικό αέριο προκειμένου να εντοπίζονται διαρροές και να αποφεύγονται ατυχήματα.

«Είναι μια φρίκη, πίστευα ότι είχα κλειστεί μέσα σε ένα γκαζάκι», δήλωσε μια μητέρα το σπίτι της οποίας βρίσκεται πίσω από το εργοστάσιο.

Η Μανόν, μια φοιτήτρια, βρισκόταν στον κινηματογράφο στο κέντρο της Ρουέν όταν της ήρθε η μυρωδιά από «κλούβια αυγά».

Ο Κριστόφ, στέλεχος στον δημόσιο τομέα, είπε ότι αισθάνθηκε ενόχληση στον λαιμό και πονοκέφαλο χθες το βράδυ ενώ τα μάτια του δάκρυζαν.

Από την πλευρά τους, οι γαλλικές αρχές έσπευσαν να καθησυχάσουν τον κόσμο λέγοντας ότι το αέριο αυτό δεν είναι τοξικό και ότι αυτό που διέρρευσε είναι «πολύ μικρής πυκνότητας».