Ανοίγει ο δρόμος για δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Καταλωνίας

Ανοίγει ο δρόμος για δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Καταλωνίας

Το τοπικό Κοινοβούλιο της Καταλωνίας, της πλούσιας Αυτόνομης Περιφέρειας στη βορειοανατολική Ισπανία, ενέκρινε σήμερα τη διακήρυξη που προλειαίνει το έδαφος για την διοργάνωση δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της, παρά τις αντιδράσεις της κεντρικής κυβέρνησης στην Ισπανία.


Η διακήρυξη απέσπασε το 70% των ψήφων των κομμάτων του Κοινοβουλίου. Οι παρατάξεις που την υπερψήφισαν ήσαν: το εθνικιστικό κόμμα Σύγκλιση και Ένωση (CiU) του προέδρου Αρτούρ Μας, το αριστερό αποσχιστικό κόμμα ERC και δύο μικρότεροι σχηματισμοί που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, οι Σοσιαλιστές και το μικρότερο κόμμα των Ciutadans (Πολίτες) ψήφισαν κατά.

Ο Αρτούρ Μας χαρακτήρισε «ιστορική» τη σημερινή ψήφο του Κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος έχει δηλώσει πως το δημοψήφισμα θα προκηρυχθεί μέσα στο 2014. Η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης έχει δηλώσει πως αντιτίθεται στο ενδεχόμενο απόσχισης της Καταλωνίας και σκοπεύει να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η διακήρυξη περιγράφει την Αυτόνομη Περιοχή των 7,6 εκατ. κατοίκων ως «κυρίαρχο πολιτικό και νομικό υποκείμενο», με δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του.

Ωστόσο, για να αποφευχθούν τριβές και παρανοήσεις, στη διακήρυξη δεν περιλαμβάνεται κάποια αναφορά στην Καταλωνία ως μελλοντικού «κράτους».

Σύμφωνα με το κείμενο της διακήρυξης, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί με τρόπο αυστηρά δημοκρατικό. Επίσης, το Καταλανικό Κοινοβούλιο δεσμεύεται να διαπραγματευτεί τη διαδικασία με το ισπανικό κράτος, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη διεθνή κοινότητα.

Ο Μας, έχοντας επίγνωση πως η Μαδρίτη θα αντιταχθεί σθεναρά, έχει δηλώσει πως θα προσφύγει εναντίον της Ισπανίας στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Σήμερα, ενόψει της ψηφοφορίας, χιλιάδες άνθρωποι–υποστηρικτές και μη—του δημοψηφίσματος διαδήλωσαν σε αντίστοιχες εκδηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο. Η Καταλωνία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ισπανία, και πολλοί κάτοικοί της πιστεύουν πως η περιοχή δεν θα βρισκόταν σε τόσο δεινή θέση εάν δεν χρειαζόταν οι φόροι που καταβάλλονται εκεί να μεταγγίζονται στη Μαδρίτη.