ΚΟΣΜΟΣ

Το Βατικανό και οι ανάρμοστες σχέσεις κάτω από τα άμφια

Το Βατικανό και οι ανάρμοστες σχέσεις κάτω από τα άμφια

Τρεις ιερείς και ένας πρώην ιερέας στη Σκωτία κατήγγειλαν στο Βατικανό, τον ανώτερο κληρικό της Καθολικής εκκλησίας στη Μεγάλο Βρετανία, Καρδινάλιο Keith O'Brien, για ανάρμοστη συμπεριφορά τα τελευταία 30 χρόνια, όπως αναφέρει ο Guardian.

Οι τέσσερις, από την επισκοπή του Άγιου Ανδρέα και του Εδιμβούργου, έχουν παραπονεθεί στον Αντόνιο Mennini, πρεσβευτή του Βατικανού στη Βρετανία, απαιτώντας την άμεση παραίτηση του O'Brien. Εκπρόσωπος του Καρδιναλίου, από την πλευρά του, αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς.

Ο O'Brien, ο οποίος πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί τον επόμενο μήνα, υπήρξε πολέμιος των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, καταδικάζοντας την ομοφυλοφιλία ως ανήθικη.

Όπως υποστήριξε πρόσφατα ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι “επιβλαβής για τη σωματική, ψυχική και πνευματική ευημερία των εμπλεκομένων ".

Πέρυσι ονομάστηκε “φανατικός της χρονιάς” από την κοινότητα για τα δικαιώματα των ομοφύλων, Stonewall.Ένας από τους καταγγέλλοντες ισχυρίζεται μάλιστα, ότι ο Καρδινάλιος είχε αναπτύξει μαζί του ανάρμοστη σχέση, με αποτέλεσμα να καταφύγει σε μακροχρόνια ψυχολογική υποστήριξη.

Οι τέσσερις υπέβαλαν τις καταγγελίες τους στο γραφείο του εκπροσώπου του Πάπα, μία εβδομάδα πριν την παραίτηση Βενέδικτου στις 11 Φεβρουαρίου. Εκφράζουν δε το φόβο ότι, αν O'Brien ταξιδέψει στο Κονκλάβιο για την εκλογή νέου πάπα και προχωρήσει η διαδικασία ανάδειξης νέου προκαθήμενου, η ηγεσία του Βατικανού θα αγνοήσει τις καταγγελίες τους.

Η αποκάλυψη των καταγγελιών των ιερέων αντιμετωπίστηκε με έκπληξη στο Βατικανό. Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση που ήρθαν σε αντίθεση με τον παπισμό του Βενέδικτου, ο οποίος θα παραιτηθεί και επίσημα από τη θέση του Πάπα στο τέλος αυτού του μήνα.

Μετά την ανακοίνωση, οι φήμες έχουν αρχίσει να στροβιλίζονται στη Ρώμη αναφέροντας ότι η αιφνιδιαστική παραίτηση Βενέδικτου πιθανότατα συνδέεται με παρόμοια σκάνδαλα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Η πρώτη καταγγελία, εναντίον του συγκεκριμένου Καρδιναλίου ήρθε στη δημοσιότητα το 1980. Ο καταγγέλλων, ο οποίος είναι τώρα παντρεμένος, ήταν τότε ένας εικοσάχρονος μαθητευόμενος ιερέας στο Κολέγιο του Αγίου Ανδρέα, όπου ο O'Brien ήταν ο "πνευματικός καθοδηγητής" του. Ο συγκεκριμένος άνδρας είχε καταγγείλει με δήλωσή του ότι ο O' Brien, τουν παρενοχλούσε μετά το τέλος της προσευχής κάθε βράδυ.